ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Ново поколение крави ще отделят по-малко метан

Добитъкът отговаря за около 14.5% от световните емисии на парникови газове

Споделяне:

Нов вид „зелени“, нискоемисионни крави скоро ще се превърнат в ключова мярка за намаляване на емисиите от земеделието. Кравите са продукт на генно инженерство на семенна течност и компанията Semex, която предлага генетичен материал с този белег.

Въпреки че продуктът е нов на пазара, вече има международни клиенти от 80 държави, включително от Канада, Обединеното кралство и Словакия. Офертата на Semex за момента е един от малкото варианти животновъдите да намалят емисиите си на CO2 и да спазят ограниченията на Парижкото споразумение. От следващата година се очаква да проходят първите зелени и устойчиви говеда по света, предаде Ройтерс.

Кравите са голям замърсител

Секторът земеделие може да очаква сериозен спад на емисии, ако нискометановите крави станат широко-разпространени в световен план. Добитъкът отговаря за около 14.5% от световните емисии на парникови газове.

Метанът е вторият най-разпространен такъв след въглеродния диоксид. Кравите са ключов източник на емисии от метан. Той се поражда като отпадъчен газ при разграждането на храна с много фибри. Важен фактор тук е, че не кравите произвеждат метана, а бактерии, които живеят в техните кореми.

В проучване на University of Guelph (Университета в Гелф) и University of Alberta (Университета в Алберта) в Канада, учени измерват стотици крави и газовете, които отделят докато издишат, в търсене на данни за метан. Според резултатите, емисиите на млекодайните крави в Канада варират много – в диапазона от 250 до 700 грама на ден.

Според Semex, новият вид може да намали емисиите с около 1.5% на стадо за година и до 20-30% до 2050 г. Също така, селективното отглеждане на новата порода има шанс да роди животни, които емитират още по-малко от парниковия газ със следващите поколения, според експерти от Университета в Гелф.

Регулациите притискат земеделците

Правителствени регулации на много държави започват все повече да притискат сектора земеделие – особено животновъдите.

В Нова Зеландия напрежението ескалира в протести срещу така наречения „данък крави“. Дания обмисля данък върху емисиите от селското стопанство. В Нидерландия земеделците организираха пореден протест на 29 юни, а Хага обяви извънредно положение.

Животновъдите имат много малко инструменти, с които могат да намалят емисиите, без да се откажат от част от стадата си. Те включват улавяне на парникови газове от атмосферата и модифициране на храната за добитъка с елементи, които стимулират по-малкото отделяне на метан.

Още по темата:

Нарцисът – храна за крави, която намалява емисиите

 

 

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ