ESG News

Дания обмисля данък върху емисиите от селското стопанство

Ако не бъдат въведени нови политики, земеделието в Дания се очаква да генерира около 40 процента от емисиите през 2030 г.

Споделяне:

Дания трябва да се стреми да намали производството на говеждо и млечни продукти, като въведе данък върху емисиите от селското стопанство от 750 датски крони (101 евро) на тон, за да постигне амбициозните си климатични цели, казва независимият съветник на правителството, цитиран от Euronews.

Данъкът върху селското стопанство ще стимулира фермерите да преминат към производство на култури и свинско месо, които отделят по-малко парникови газове от говедата, се казва в доклад на Датския съвет по климата. Съветът дава препоръки на правителството.

Новото правителство заяви през декември, че вижда данъка върху емисиите в земеделието като решаващ за постигането на обвързващата цел за намаляване на емисиите на CO2 със 70 процента от нивата от 1990 г.

Дания ще стане втората страна в света, която въвежда такъв данък, след като Нова Зеландия обяви, че ще постави цена на парниковите газове в селското стопанство от 2025 г.

Очаква се вредните емисии от земеделието в Дания да нараснат

Ако не бъдат въведени нови политики, земеделието в Дания се очаква да генерира около 40 процента от емисиите през 2030 г., казва съветът. Секторът генерира около 28 процента от емисиите в страната, според статистическата служба на Дания.

Въглероден данък от 750 крони на тон би бил подобен на данъка за други индустрии с високо съдържание на въглерод, което беше договорено от парламента на страната през юни миналата година. Очаква се този данък да изиграе голяма роля в усилията за намаляване на вредните емисии на страната и постигане на по-амбициозни климатични цели на ЕС.

Според правителствените оценки подобен данък това може да намали емисиите на парникови газове с 3,7 милиона тона всяка година до 2030 г.

Селскостопанските производители обаче предупреждават, че един земеделски данък ще доведе до вълна от фалити сред фермерите.

“Такъв данък би довел до загуба на работни места и фермери, които ще заминат за чужбина, и би попречил на Дания да разработи решения, които наистина могат да променят климата“, казва Нилс Петер Норинг, ръководител на климата в Датския съвет по земеделие и храни.

Промишлеността трябва също така да потърси алтернативни решения като хранителни добавки за едър рогат добитък, които могат да намалят количеството метан, отделяно от кравите с 25 до 30 процента, добавя още той.

 

Прочетете още:

Нова Зенландия облага с данък за селскостопанските животни

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ