ESG News

Нова Зенландия облага с данък за селскостопанските животни

Ценообразуването все още не е решено, но правителството казва, че фермерите ще бъдат компенсирани

Споделяне:

Правителството на Нова Зеландия ще регулира чрез данък емисиите на парникови газове от селскостопанските животни. Идеята зад взетото решение е да намалят замърсяването, причинено от изменението на климата.

Данъкът е първият по рода си

Планът е икономически изгоден, вследствие на увеличаване на екологичните потребители в глобален мащаб. 

„Селскостопанските производители в Нова Зеландия са готови да бъдат първите в света, които ще намалят селскостопанските емисии, позиционирайки нашия най-голям експортен пазар за конкурентно предимство, което носи в един свят все по-взискателен относно произхода на тяхната храна“, каза премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн.

Защо Нова Зеландия предлага данък върху емисиите от фермите?

Селското стопанство представлява почти половината от емисиите на парникови газове в Нова Зеландия. В страната има само 5 милиона души, но около 10 милиона говеда и млечни говеда и 26 милиона овце. Селскостопанските животни произвеждат газове, които затоплят планетата, особено метан и азотен оксид.

Как ще бъдат компенсирани фермерите?

Съгласно предложения от правителството план фермерите ще започнат да плащат за емисии през 2025 г., като ценообразуването все още не е финализирано.

Премиерът Джасинда Ардерн казва, че всички средства, събрани от предложения данък върху земеделските стопанства, ще бъдат върнати обратно в индустрията за финансиране на нови технологии, изследвания и плащания за стимули за фермерите.

Има и критика срещу решението

Консервативната партия в опозиция също се противопоставя на плана, защото „планът всъщност би увеличил глобалните емисии чрез простото прехвърляне на селското стопанство в други страни, които са по-малко ефективни в производството на храни“.

Консервативната партия не е съгласна с плана. Аргументът е, че той би покачил нивото на глобалните емисии, заради потенциално прехвърляне на селското стопанство в други страни.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ