ESG News

Фермери протестират срещу данък „крава“ в Нова Зеландия

Решението на правителството е критикувано от засегнатите страни, а климатичните активисти смятат, че мерките не са достатъчни

Споделяне:

Първият в света “данък срещу крави” бе наложен в Нова Зеландия с идеята да подпомогне държавната цел за редуциране на парниковите емисии и островната страна да стане въглеродно неутрална до 2050 г. Представители на селскостопанския сектор обаче реагираха остро на правителствените действия, тъй като се притесняват, че таксуването излага бизнеса им на риск. От своя страна правителството е категорично, че разходите ще бъдат възстановени.

Според плана, предложен от правителството, фермерите трябва да започнат да плащат за емисиите през 2025 г., но цената все още не е финализирана. Министър-председателят Джасинда Ардерн казва, че парите от данъка ще се инвестират в индустрията чрез въвеждане на нови технологи и стимулиращи плащания за фермерите. Според нея най-големият пазар на Нова Зеландия има шанс да получи конкурентно предимство.

„Неработеща регулация“

Макар и средствата от таксата да отиват в полза на този сектор, реакциите бяха силни и дори се стигна до протест, носещ името “Няма да го приемем”. На 20 октомври пътищата на Уелингтън, Оукланд и Крайсчърч бяха блокирани от организирано шествие с трактори.

Federated Farmers, основната лобистка група в индустрията, заяви, че планът ще „изтръгне сърцевината на малкия град Нова Зеландия“ и фермите ще бъдат заменени с дървета. Президентът на организацията Андрю Хогард каза, че фермерите се опитват да работят с правителството повече от две години в посока намаляване на емисиите.

„Нашият план беше да продължим фермерите да се занимаваме със земеделие“, казва Хогард. Въпреки това, ако данъкът върху фермите продължи, той вярва, че фермерите ще продадат фермите си.

Какво мислят активистите?

Докато фермерите са ядосани на новите предложения, има и гледната точка, че мерките дори не са достатъчни. Кристин Роуз, активист от Greenpeace, смята, че предложението на правителството дори би подпомогнало най-големия враг на климата – свръхпроизводството на животински продукти и ще остави с празни ръце по-малко замърсяващите ферми.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ