ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Нарцисът – храна за крави, която намалява емисиите

Нов проект във Великобритания среща обещаващи резултати с добавки на екстракти от цветето

Споделяне:

Нарцисът може да се окаже една от най-важните земеделски култури за намаляване на емисиите на парникови газове от добитъка. Скорошно проучване от Шотландския аграрен колеж (Scottish Rural College) показва, че добавката на екстракт от растението към храната на крава може да намали отделения метан до 30%.

Проучването e привлякло вниманието на Департамента на околната среда, храните и земеделието (Department for Environment, Food & Rural Affairs) и британското правителство ще финансира четиригодишно проучване с 2.8 милиона паунда.

Правителството на Обединеното кралство посочи, че ако опитите са успешни, добавката може да бъде въведена със закон за всички храни за животни през следващите няколко години, предаде The Scottish Farmer.

Екологичният отпечатък на пасищата и добитъка

Пасищата и добитъкът като крави и други животни имат голям принос върху глобалното затопляне и емитират близо 14% от парниковите газове в света. Най-замърсяващ е секторът на крави, телета и т.н., отглеждани за месо и мляко.

Кравешките изпражнения са сериозен източник на метан и отговарят за около 60% от емисиите в сектора. Голямата част от останалите емисии са на азотен оксид и идват от торовете и почвата на пасищата – около 30%.

На последно място стои въпросът със самите пасища, на които животните пасат свободно, или пък се използват за отглеждане на фураж. И в двата варианта те натоварват природните системи, водят до загуба на биоразнообразие (особено свободните пасища). Също така произвеждат тонове храна, която не е предназначена за хора.

Ефектът на нарциса

Нарцисите, които растат нависоко, имат супер сили – две вещества, които са от изключителен интерес. Едното е основен компонент на лекарство срещу Алцхаймер. Другото е наречено haemanthamine и има потенциала да намали емисиите на метан от крави и друг добитък до 30%. Това откритие има потенциял да окаже голям тласък на зеления преход в земеделието. Основното предизвикателство в проекта е отглеждането на растенията, като основните насаждения са в Черните планини на Уелс.

Едно от нещата, които се надяваме да видим, е подобрение в това как телата на кравите използват протоните от храната,“ казва д-р Алисън Бонд, технически мениджър на Rumenco, партньор по проекта. „Така можем да погледнем диетите им и да намалим количествата, с които ги храним.“

Правителството на Великобритания е решило да подкрепи проекта в рамките на четири години с бюджет от 2.8 милиона паунда. Въпреки, че нарцисът няма да се превърне в решение за парниковите газове от животновъдите, определено има потенциала да ги намали.

Още по темата:

За пръв път ЕС ще регулира здравето на почвите

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ