ESG News

Какво е „Минимален понеделник“ ?

Нашумялата тенденция „Минимален Понеделник“ идва, когато стачките на служителите нарастват

Споделяне:

Набиращите популярност „Тихо оттегляне“ и „Голямото напускане“ обхващат разочарованието сред някои служители.  Нарастващото недоволство идва от пандемията, която преобърна навиците на работното място и постави под въпрос стойността му в живота на служителите, предава ABC News. Набиращата популярност фраза „Минимален понеделник“ също бележи осезаемото неудовлетворение от страна на служителите.

Какво е „Минимален понеделник“ ?

Мариса Джо, която може да се похвали със 154 000 последователи в TikTok, популяризира фразата с поредица от публикации. В тях има критика към изпълнената с тревога подготовка за работната седмица и изтощението, причинено от свръхактивност през първия от пет последователни работни дни. Джо насърчава работниците да влагат възможно най-много старание в понеделник. И предлага да си възстановят енергията, като се фокусират върху други интереси.

Когато си правите твърде дългия списък със задачи, си мислите, че можете да успеете да избягате от стреса – но никога не го постигате. Винаги сте оказвали по-голям натиск върху себе си от всеки ваш шеф, така че започнахте да се чудите защо“, споделя тя в TikTok.

Видеото събира 145 000 гледания и 18 000 харесвания. Отделна популярна публикация на Джо по темата получава 1.8 милиона гледания.

Това е микс от себеизразяване и недоволство. Те се споделят в тези платформи по много публичен начин“, каза Брук Дъфи, професор по комуникация в университета Корнел, който изучава въздействието на новите технологии върху труда.

Тенденцията се появява, когато пазарът на труда процъфтява, въпреки мащабните съкращения в компании като Amazon и Twitter.

Равнището на безработица през миналия месец падна до 3.4%, което е най-ниската цифра от 1969 г. Освен това, към декември е имало 11 милиона отворени работни места.

Междувременно се появяват някои индикатори за неудовлетвореност от работата. Наличието на големия брой работни места, позволява на работниците да имат повече влияние върху работодателя.

Миналата година броят на стачките на работното място е нараснал с 52 % , в сравнение с 2021 г., съобщават изследователите от университета Корнел.

Хората са недоволни от работата си от дълго време и сега изведнъж има много медийно внимание към организирането на работниците и стачките и това накара много работници да кажат: „О, Боже, може би това ще бъде по-добре за мен, отколкото да се примиря с това. Това със сигурност е свързано с настоящия пазар на труда. Работниците са много по-склонни да напуснат работата си, отколкото да бъдат уволнени точно сега, а работодателите им се паникьосват, ако дори издадат шум за напускане“,  казва Илийн ДеВолт, професор по трудова история в университета Корнел.

Прочетете още:

Две трети от служителите не се чувстват удовлетворени

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ