ESG News

WasteShark влиза в битка с пластмасата

Въпреки опитите на организацията Canary Wharf Group, едва от 14 % от английските реки отговарят на добро екологично състояние 

Споделяне:

Морският робот WasteShark може да пътува до 5 км дневно, като събира до 500 кг пластмасови отпадъци (еквивалентни на 22 700 пластмасови бутилки, микропластмаса и други замърсители), движейки се във водата. Роботът е пуснат в партньорство с Canary Wharf Group.

Всички боклуци, събрани в корема на WasteShark, след това се връщат обратно на брега, сортират се и се рециклират или изхвърлят отговорно. WasteShark e разположен в Канари Уорф в Лондон като част от проект за почистване на района и превръщането му в по-здравословна среда с по-голямо биоразнообразие.

Канари Уорф е процъфтяващ квартал, разположен на река Темза в Лондон. 120 000 души го посещават всеки ден, за да работят или пазаруват.

Canary Wharf Group, която разработи и управлява района, работи усилено за намаляване на пластмасите за еднократна употреба. Въпреки това само 14 % от английските реки отговарят на добро екологично състояние. Водните пътища на страната са засегнати от замърсяване от селското стопанство, канализацията, пътищата и пластмасите за еднократна употреба.

Koлко голям е проблемът с пластмасата?

Изчислено е, че 8 милиона тона пластмаса навлизат в океаните всяка година. Голяма част идва от градските реки, които се вливат в океаните, предава Euronews.

Начинът, по който проектирахме WasteShark e да има нулево въздействие върху околната среда, в която работи“, казва Ричард Хардиман, основател на компанията Ran Marine, създала WasteShark.

Той допълва, че много лодки, които почистват водните басейни, обикновено са с дизелово или механично задвижване, което замърсява водата. WasteShark има нулево отражение върху околната среда, тъй като е напълно електрически.

Това наистина е решение за премахване на замърсяването от водата.“

Докато се пълни, WasteShark събира и проби от водата.

Ние събираме данни за качеството на водата от цял ​​свят и ги обобщаваме, за да можем да видим как е изглеждало миналата седмица, миналата година. Става ли водата по-чиста? Променя ли се? Нашата мечта е да разположим тези роботи по целия свят и се надяваме да окажат влияние върху нашата среда.“

Прочетете още:

3D-принтирана риба робот филтрира микропластмасата във водата

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ