ESG News

Има повече от 170 тона пластмасови частици в океаните

Ако производството продължи с настоящите темпове, на фона на бързо нарастване на морското замърсяване, почистването на океаните става безсмислено

Споделяне:

Безпрецедентното нарастване на замърсяването е изчислено от учени, които съобщават, че има повече от 170 тона пластмасови частици в океаните. Те призовават за намаляване на производството на пластмаса. Включително предупреждават, че „почистването е безполезно“, ако продължава да се замърсява околната среда със сегашното темпо, предава The Guardian.

Какво още съобщава изследването?

Изследването, проведено от института 5 Gyres и публикувано в списание Plos One, оценява тенденциите в „океанската“ пластмаса от 1979 г. до 2019 г. Авторите отбелязват бързо нарастване на замърсяването с пластмаса в морето. Те обвиняват пластмасовата индустрия, че не успява да рециклира продуктите си.

Експоненциалното увеличение на микропластмасата в световните океани е силно предупреждение, че трябва да се предприемат глобални мерки и да се въведе епоха на корпоративна отговорност за целия живот на продуктите.

Почистването е безсмислено, ако продължим да произвеждаме пластмаса със сегашния темп и сме чували за рециклирането твърде дълго, докато пластмасовата индустрия едновременно отхвърля всякакви ангажименти за закупуване на рециклиран материал или дизайн за рециклиране. Време е да обърнем внимание на проблема с пластмасата при източника“, категоричен е Д-р Маркъс Ериксен, съосновател на 5 Gyres Institute.

Изследователите са разгледали 11 777 проби от плаващата пластмаса в океана, оценили са средния брой и масата на микропластмасата в повърхностния слой на океана. Данните отговарят на стандартите на международната политика и са насочени към намаляване на замърсяването с пластмаса.

Установено е, че от 2005 г. е имало бързо нарастване на изобилието на „океанска “пластмаса. Предполага се, че това се дължи на експоненциалното нарастване на производството на пластмаса. Учените изчисляват, че най-малко 170 тона пластмасови частици присъстват в океаните с общо тегло от около 2 милиона тона.

Те казват, че без незабавни глобални мерки срещу производството на пластмаса, скоростта на пластмасата, навлизаща във водна среда, се очаква да се увеличи приблизително 2.6 пъти от 2016 до 2040 г.

Учените призовават правителствата да предприемат действия за спиране на вълната от пластмаса.

Знаем, че океанът е жизненоважна екосистема и имаме решения за предотвратяване на замърсяването с пластмаса. Но пластмасовото замърсяване продължава да расте и има токсичен ефект върху морския живот. Трябва да има законодателство за ограничаване на производството и продажбата на пластмаса за еднократна употреба или морският живот ще бъде допълнително влошен. Хората се нуждаят от здрави океани за една годна за живеене планета.“, казва Д-р Едуард Дж. Карпентър от Научния център за устието и океана към Държавния университет в Сан Франциско.

Документът е навременен, тъй като държавите-членки на ООН се срещат, за да решат политиката си относно замърсяването с пластмаса тази пролет.

Изследователите предупреждават, че международните политики за пластмасата са фрагментирани, липсва им специфичност и не включват измерими цели. Те призоваха корпоративната отговорност за производството на пластмаса да бъде наложена в световен мащаб, с правно обвързващо законодателство, което се отнася до пълния жизнен цикъл на пластмасата, от извличането и производството до края на живота ѝ.

Прочетете още: 

Няма достатъчно рециклирана пластмаса. И сега какво?

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ