ESG News

3D-принтирана риба робот филтрира микропластмасата във водата

Състезание по естествена роботика прикани хората да изпратят дизайн за робот, вдъхновен от животно, което ще помогне на планетата

Споделяне:

Микропластмасата във водните басейни е проблем от много години. Малките парчета пластмаса са с размерите на сусам или по-малки. Те представляват заплаха за здравето на хората и животните. Дизайнът на студентката Елинор Макинтош превръща премахването на микропластмаса от водата в детска игра. Разработката е 3D риба-робот, на име Гилбърт, която изсмуква малките пластмаси и спечели състезанието по роботика в университета в Съри.

Преподавател стимулира студентите си да работят върху екологични иновации

Д-р Робърт Сидал стои зад създаването на конкурса. Университетският преподавател има две изисквания. Първото е роботите да бъдат вдъхновени от животни. Второто е те да са замислени да помагат на планетата. Печелившият модел ще бъде трансформиран от идея на хартия в 3D отпечатан прототип. Рибата е с размерите на сьомга, с набор от мрежести хриле, които филтрират водата. 

Благодарения на отворения код, може да се очакват още прототипи на Гилбърт

С цел прозрачност дизайнът на Гилбърт е с отворен код, така всеки желаещ може безплатно да изтегли дизайна от уебсайта на състезанието и да направи своя собствена риба с пластмасов филтър чрез 3D принтера.

Снимка: University of Surrey

Екипът от изследователите на конкурса вижда потенциално развитие на дизайна. Очаква се иновацията да бъде подобрена. Това включва ускоряване на плуването на рибата, чрез оптимизиране на нейните опашки и перки и трансформирането ѝ в устройство с дистанционно управление.

Снимка: University of Surrey

Междувременно Гилбърт заедно с други роботи ще бъдат използвани, за да почистват водата на близките езера. След това тези пластмаси се връщат обратно в лабораторията на университета за тестване в постоянни усилия да се запази водата чиста.

Други иновативни проекти в тазгодишното състезание включват робот-орел, който ще изследва терена за незаконна сеч, космически роувър от рак-отшелник и комар, който помага да се вземе кръв от пациенти.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ