ESG News

Наводненията и сушите ще се случват по-често 

Eкстремните климатични условия ще продължават по-дълго заради глобалното затопляне

Споделяне:

Интензивността на екстремната суша и валежи „рязко“ се е увеличила през последните 20 години, потвърждава ново проучване, цитирано в Euronews.  Това не са просто тежки метеорологични явления. Те водят до крайности като загуба на реколта, увреждане на инфраструктурата и дори хуманитарни кризи и конфликти.

Проучването, публикувано в списанието Nature Water, използва данни от двойка сателити, известни като GRACE или Gravity Recovery and Climate Experiment, за да получи общата картина на водата. Сателитите се използват за измерване на промените в запасите от вода на Земята – включително подземни води, повърхностни води, лед и сняг.

Невероятно е, че сега можем да наблюдаваме пулса на континенталната вода от космоса. Имам чувството, че когато бъдещите поколения погледнат назад и се опитат да определят кога човечеството наистина е започнало да разбира планетата като цяло, това ще бъде едно от подчертаните проучвания“, казва Парк Уилямс, биоклиматолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, който не е участвал в изследването.

Какво разкриват данните за водата?

Данните показват силна връзка между екстремните климатични условия и повишаването на средните глобални температури.Проучването потвърждава, че честотата и интензивността на валежите и сушите се увеличават поради изгарянето на  изкопаеми горива и друга човешка дейност, която освобождава парникови газове.

Бях изненадан да видя колко добре корелира глобалната интензивност с глобалните средни температури“, казва Матю Родел, автор на изследването и заместник-директор на науките за Земята за хидросфера, биосфера и геофизика в Центъра за космически полети Годард на НАСА.

По-топлата атмосфера увеличава скоростта, с която водата се изпарява по време на сухи периоди. По този начин се задържат повече водни пари, което е последвано от силни валежи. Това означава, че продължаващото глобално затопляне ще доведе до повече суши и дъждовни бури, които по много показатели нанасят дълготрайни щети.

Кои региони пострадаха най-тежко от наводнения и суши?

Изследователите са разгледали 1056 природни бедствия от 2002-2021 г., използвайки нов алгоритъм, който идентифицира къде земята е много по-влажна или по-суха от нормалното.

Данните показват, че най-екстремните дъждове продължават да се случват в Африка на юг от Сахара, поне през декември 2021 г., краят на данните. Екстремните количества валежи също се наблюдават в централна и източна Северна Америка от 2018-2021 г. и Австралия през 2011-2012 г.

Най-интензивните засушавания бяха рекордни в североизточната част на Южна Америка от 2015-2016 г. Продължаващата суша бе наблюдавана в региона Серадо в Бразилия, като започна през 2019 г. и продължава до днес.

Наблюдаваната в Северна Америка суша влияе на нивата на водата. Опасно ниските нива на водата са често явление в два от най-големите резервоари в САЩ – езерото Мийд и езерото Пауъл. Те остават ниски въпреки проливните дъждове тази година.

Европа също бе изправена пред суша този сезон с втората най-топла зима в историята. Това се случи, след като 2022 г. беше втората най-гореща година в историята, като Италия, Испания, Обединеното кралство и Франция поставиха температурни рекорди.

Сега слабите дъждове и снеговалежи означават, че части от Европа са застрашени от въздействието на сушата върху земеделието, доставките на питейна вода и производството на енергия.

Какво въздействие ще окажат влошаващите се наводнения и суши?

Инфраструктури като летища и пречиствателни станции стават все по-изпитателни от екстремните метеорологични условия, отбелязва проучването. Това е така, защото те са проектирани да издържат само на редки събития.

Гледайки напред в бъдещето, по отношение на управлението на водните ресурси и контрола на наводненията, трябва да очакваме, че по-влажните райони ще бъдат още по-влажни, а сухите екстремно ще станат по-сухи“, казва Ричард Сийгър, учен по климата в Колумбийския университет, който не участва в проучването.

Сийгър е категоричен, че е грешка да се приеме, че бъдещите мокри и сухи райони могат да бъдат управлявани по същия начин, както в миналото, защото „всичко ще се усили в двата края на сухо-мокрия спектър“.

Според Националната интегрирана информационна система за засушаване на САЩ, 20 % от годишните икономически загуби от екстремни метеорологични явления в САЩ са от наводнения и суши.

Само в ЕС екстремните явления, свързани с изменението на климата, причиниха над 145 милиарда евро икономически загуби през последното десетилетие. Франция, Италия и Германия са най-силно засегнати от това екстремно време.

Природните бедствия, каквито са екстремна суша и безпрецедентни наводнения, стават често срещани в някои региони. Очаква се водният стрес да засегне значително бедните, лишени от права общности, както и екосистемите, които са били недостатъчно финансирани и експлоатирани.

Например ООН съобщи, че Сомалия преживява най-продължителната си и най-тежка суша, събитие, което причини смъртта на милиони добитък и масов глад.

Венецуела, страна, която е изправена пред години на политическа и икономическа криза, прибягна до национални прекъсвания на електрозахранването през април 2016 г. в резултат на условията на суша, които повлияха на водните нива на язовир Гури.
Що се отнася до решенията, използването на води от наводнения за попълване на изчерпаните водоносни хоризонти и подобряването на здравето на селскостопанската почва, така че да може да абсорбира водата по-добре и да съхранява повече въглерод, са само няколко метода, които биха могли да подобрят водоустойчивостта в един затоплящ се свят, се казва в проучването.

Прочетете още:

Часът на Земята 2023: Защо е важен и какви дейности предлага WWF?

 

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ