ESG News

Традиционният бизнес трябва да остане в миналото

Климатичните изменения, отслабените екосистеми и срива при биоразнообразието са опустошителни за бизнеса и икономиката

Споделяне:

Нарастващите разходи за живот заради инфлацията и енергийната криза, изглежда, че отместват фокуса на държавните власти от устойчивостта и ESG изискванията към бизнеса, пише Green Business Journal. Но последствията от климатичните изменения, отслабените екосистеми и срива при биоразнообразието са не по-малко опустошителни за всякакъв бъдещ просперитет на бизнеса и икономиката.

Предпоставките са много

Разбирането на факторите, предизвикващи тези кризи, а не опростени, политически целесъобразни лозунги, е от решаващо значение за всяка смислена правителствена намеса. Приоритизирането на растежа и дерегулацията сигнализира за неустойчива икономическа ортодоксия, а разширяването на изкопаемите горива чрез повече лицензи за фракинг и сондажи за нефт и газ водят до повтаряне на „Големия взрив“ на либерализирания пазар за растеж през 80-те години, подсилен от заплахите за съкращения на обществените услуги.

Въпреки обещанията от страна на лидерите на Обединеното кралство за стремежа към нулева въглеродна икономика до 2050 г. има противоречиви доказателствa за какъвто и да е реален ангажимент за справедлив преход към устойчивост. Така и устойчивата бизнес трансформация е изместена на заден план.

За да има успеваемост в решаването на климатичната криза и равенството, е необходимо ESG темите да бъдат включени във всички аспекти на политиката. Така поставен въпросът, топката се прехвърля отново в ръцете на политиците. Те определят гореспоменатите проблеми като „специални случаи“, или външни фактори, спрямо основната цел – икономическият растеж. В неотдавнашната си реч на конференцията на Консервативната партия рекордьорът по най-кратко управление във Великобритания – Лиз Тръс – говори за „коалицията против растежа“, като демонизира всеки, който не споделя този идеологически начин на мислене за традиционния бизнес.

Устойчивостта и растежа не са взаимно изключващи се

Бизнесът и икономиката зависят от благосъстоянието на обществото и устойчивите природни системи. Катастрофалните горски пожари и Covid доказаха, че когато има световен проблем, човечеството и икономическата дейност са силно засегнати. Програмата за устойчивост представлява огромен сектор за растеж на бизнеса и възможност за правителствата. Има налични трилиони долари в световен мащаб в публични и частни инвестиции за по-чисти възобновяеми източници и технологии. Това е един от основните начини да се отговори на нарастващата нужда от по-устойчиви продукти и услуги. Това е възможността, от която зелената индустриална революция се стреми да се възползва, което в крайна сметка зависи от интегрирането на устойчивостта и принципите на ESG в правителството и бизнеса.

Поради нарастващите енергийни разходи и опасността от рецесия обаче има реален риск за компаниите в Обединеното кралство да откажат да инвестират в ESG инициативите в краткосрочен и средносрочен план. Подобно на правителството, те могат да гледат на устойчивостта като на „специален случай“ или като на проект, отделен от основните им дейности.

Смисълът от ESG

В крайна сметка, отказването от ESG също няма добър бизнес смисъл. Неотдавнашно проучване на YouGov, поръчано от Бирмингамското бизнес училище, показа, че три четвърти от обществото очаква компаниите да имат стратегия за нетна нула. В доклада се посочва, че почти половината очакват фирмите да балансират печалбите със социалните и екологичните проблеми. Това доказва, че обществото е надраснало регресивния възглед на това правителство и бизнесът трябва да отразява тези все по-добросъвестни потребителски настроения, ако иска да избегне рискове за репутацията и да остане конкурентоспособен.

Проучването на YouGov показва, че бизнесът изпреварва правителството, като почти една трета от анкетираните компании се стремят да дадат приоритет или да балансират печалбите с устойчивостта. Последователните правителства са го обещали, обществото го очаква, планетата се нуждае от него и бизнесът трябва да действа в съответствие с него.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ