ESG News

ESMA добави ESG оповестяването към ключовите си приоритети

Този ход е важна стъпка в изпълнението стратегията на пазарния регулатор на ЕС за периода 2023 – 2028 г. с фокус върху устойчивото финансиране

Споделяне:

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) вчера обяви, че е добавил ESG оповестяването към своя списък със Стратегически надзорни приоритети на Съюза (USSP). Това е един от ключовите инструменти на регулатора на пазарите в ЕС за координиране на надзорните действия с националните компетентни органи (регулаторни на национално ниво органи, или НКО), съобщава ESGtoday.

ESMA каза, че този ход представлява важна стъпка в изпълнението стратегията му за периода 2023 – 2028 г. с фокус върху устойчивото финансиране.

Устойчиво финансиране

По-рано тази година регулаторът публикува пътна карта за устойчиво финансиране, определяща своите приоритетни действия и области на изпълнение за справяне с бързо възникващия и развиващ се пазар на устойчиво финансиране.

Приоритетните области включват:

  • справяне с риска от зелено измиване;
  • преразглеждане на изискванията за оповестяване на SFDR (Регламентът за разкриване на устойчиви финанси);
  • прилагане на изисквания за дизайна на ESG инвестиционни продукти;
  • принос към разработването на стандарти за отчитане на устойчивостта.

В изявление, обявяващо актуализираните надзорни приоритети, ESMA заяви, че той и НКО „възнамеряват да съпътстват нарастващото търсене на финансови продукти, свързани с ESG“. Регулаторите в световен мащаб се насочват към решаване на проблеми, свързани с разпространението на инвестиционни продукти и услуги. Те са предлагани на пазара като „ESG“, „зелени“ или „устойчиви“, но без ясни правила, съобщаващи на инвеститорите действителните, свързани с ESG, атрибути, методологии и критерии, които се разглеждат във фондовете.

Прозрачност при ESG оповестяването

„Ние ще насърчим прозрачността и разбираемостта на оповестяването на ESG в ключови сегменти от веригата на стойността на устойчивото финансиране, като емитенти, инвестиционни мениджъри или инвестиционни посредници, и по този начин ще се справим със зеленото измиване“, коментира ESMA.

Регулаторът също така заяви, че ще предприеме активни стъпки за защита на инвеститорите и улесняване на инвестициите в надежден ESG пазар, включително постепенно засилване на контрола върху ESG оповестяването и „изграждане на надзорни способности за пълно вграждане на устойчиви финанси в ежедневната надзорна работа и надзорна култура“.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ