ESG News

Защо германското село Люцерат ще бъде унищожено?

Решението да се унищожи германското село Люцерат провокира протести от страна на активистите

Споделяне:

Вятърните турбини в близост до мината Garzweiler в провинция Северен Рейн-Вестфалия, които са управлявани от RWE се премахват. Целта е да се освободи място за повече експлоатация на лигнитни въглища. Турбините са в експлоатация от 2001 г., а държавните субсидии са изтекли. Energiekontor и wpd, предприятие с активност на Балканите, управляват вятърния парк.

Годишния капацитет на Garzweiler е 25 милиона тона

Според изчисленията запасите от лигнитни въглища в района ще стигнат до 2045 г. Горивото се доставя основно в близката топлоелектрическа централа Neurat. Разкопките са били ограничени до 66 квадратни километра в района на Garzweiler 1. Комплексът е разширен последно през 2006 г. до сектор Garzweiler 2 на площ от 48 квадратни километра.

Разрушаване на село Люцерат, заради разширяването на въглищната мина

Жителите на няколко общини в района, който е на запад от Кьолн, трябваше да бъдат преместени поради разширяването на мината Grazweiler. RWE заема територия около Люцерат. Малкият район ще бъде напълно изселен и съборен. Решението за разрушаването му е в унисон с новата въглищна политика на страната за кратковременно увеличаване на използването на лигнитни въглища за производство на електроенергия. Това няма да попречи на целите на RWE и Северен Рейн-Вестфалия да прекратят потреблението на изкопаеми горива до 2030 г.

Съдът в град Мюнстер няма да осуети разширяването на мината

Според климатичните активисти решението е лицемерно. В продължение на месеци екоактивистите стачкуваха край малкото фермерско селце. Становището на съда е, че алтернативните открити мини не задоволяват необходимото търсене на въглища. Доставките към настоящия момент изместват необходимостта от опазването на климата.

Министерството на икономиката на Северен Рейн-Вестфалия разясни парадоксалната ситуация, като каза, че този ход ще даде възможност за рекултивация на бивши въглищни ями, спиране на Garzweiler и постепенно спиране на въглищата. Вицеканцлерът и федерален министър по икономическите въпроси и действията в областта на климата Робърт Хабек заяви, че преговорите за постепенното спиране на въглищата в страната са в ход с оператори на други мини и осем топлоелектрически централи.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ