ESG News

Въпреки ангажиментите за климата ЕС се връща към въглищата

Изправени пред недостиг на газ, няколко държави-членки на ЕС обявиха удължаване или повторно отваряне на електроцентрали, работещи с въглища, които бяха затворени в отговор на проблемите, свързани с изменението на климата.

Споделяне:

Енергийната фирма Ostred ще рестартира операциите си в три съоражения за изкопаеми горива. Решението е взето, след като фирмата получи нареждане от датските власти да направи това, докато правителствата в Европа се подготвят за зимата на фона на енергийната криза. В изявление Ostred, заяви, че указанието е направено, за да се гарантира сигурността на доставките на електроенергия в Дания.

Към кого е нареждането?

Заповедта се отнася за блок 3 в електроцентрала Esbjerg, блок 4 в електроцентрала Studstrup и блок 21 за пиково натоварване Kyndby, като и трите използват въглища като основен източник на гориво.

„Ние, разбира се, ще изпълним заповедта на датските власти и сега ще започнем да подготвяме и поддържаме блоковете, както и да осигурим персонала, необходим за работата им“, добави Нипър.

Всички засегнати единици ще се нуждаят от поддръжка, за да бъдат готови за работа, докато „високоспециализирани работници“ също ще трябва да бъдат обучени да управляват обектите.

Компанията каза, че ѝ е наредено трите блока да работят до 30 юни 2024 г. Orsted е водеща компания във вятърната енергия и има за цел да бъде въглеродно неутрална до 2025 г.

Поетапно преустановяване на употребата на газ, нефт и въглища

„Ние все още вярваме, че като общество трябва постепенно да прекратим използването на газ, нефт и въглища възможно най-скоро, но сме в средата на европейска енергийна криза и разбира се, ще допринесем за снабдяването с електричество по най-добрия възможен начин“, каза Нипър от Orsted. 

Дни преди уведомлението на Orsted друга голяма европейска енергийна фирма, германската RWE , каза, че три от централите за лигнитни или кафяви въглища „ще се върнат временно на пазара на електроенергия, за да подобрят сигурността на доставките и да спестят газ при производството на електроенергия“. RWE добави, че всеки от блоковете има капацитет от 300 мегавата. Всяка една централа на компанията има правото да остане в експлоатация до края на юни 2023 г. 

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ