ESG News

„Зелено измиване“ и ESG: Какво трябва да знаете

Споделяне:

Не е лесно да бъдеш екологичен, въпреки че мениджърите на ESG фондовете може да спорят по този въпрос. Така биха направили и много други инвеститори. Накратко: общите средства, инвестирани в някаква форма на ESG активи, се очаква да надхвърлят 50 трилиона долара до 2025 г., пише Forbes в свой анализ по темата.

На фона на това регулаторните агенции в САЩ и в чужбина предприемат репресии срещу компании, които използват ESG като маркетингов трик, възползвайки се от най-добрите намерения на инвеститорите. Има конкретна дума за този вид измама: зелено измиване (Грийнуошинг).

И така, как инвеститорите могат да знаят дали техните ESG фондове се придържат към заявените социални, екологични и управленски (ESG) ценности? Нека да разгледаме.

Какво е “зелено измиване”?

“Зеленото измиване” е маркетингова тактика, която компаниите използват, за да привлекат клиенти, които са съзнателни към околната среда, въпреки че техните продукти или услуги са всичко друго.

Когато фирмите се представят за “устойчиви”, като предоставят невярна или подвеждаща информация за своите практики, това е “зелено измиване”.

Тези видове твърдения могат да варират от голяма петролна компания, която пуска реклами, демонстриращи как помага за спасяването на пеперудите, до производител на потребителски стоки за еднократна употреба, подчертаващ използването на рециклирани суровини в малка част от своите продукти.

Потребителите невинаги са наясно със “зеленото измиване” в корпоративната реклама и медиите. Това е въпреки че някои от най-големите корпорации в света са обвинени в участие в подобни практики.

Марката за бърза мода H&M, например, в момента е съдена във федералния съд на Ню Йорк за неверни твърдения, че нейната Conscious Collection е устойчива. В действителност компанията използва повече вода за производството на артикули от колекцията, отколкото за обикновените си дрехи.

“Зелено измиване” и ESG инвестиране

Инвестирането в ESG е стратегия, която помага на хората да поставят парите си в компании, които имат висок резултат по независими мерки за техните екологични, социални и управленски практики.

Това е стратегия, която е популярна за инвестиционни портфейли, обхващащи различните поколения. Анализ от 2021 г. на Morningstar установи, че Millennials, Gen X и Boomers всички имат сходни предпочитания за притежаване на устойчиви инвестиции.

Финансовите институции са взели под внимание това, като броят на инвестиционните мениджъри, отчитащи поне един ESG фонд в своите инструменти, е нараснал с 300% от 2016 г. насам.

Повишеният интерес към инвестициите в ESG привлече по-малко добросъвестни участници, които се стремят да спечелят от тенденцията, както и размиване на показателите и принципите, които помагат основните инвестиции да бъдат приведени в съответствие с целите за устойчивост.

“Зеленото измиване” се превърна в голям проблем за ESG. Проучванията показват, че все повече ESG фондове включват компании, които далеч не са образци на социална и екологична отговорност.

През 2021 г. The Economist проучи 20-те най-големи ESG фонда в света; установи, че всеки от тях е имал инвестиции в производители на изкопаеми горива, докато други са имали дялове в производители на петрол, въгледобив, хазарт, алкохол и тютюн.

SEC предприема мерки срещу фалшиви ESG твърдения

ESG зависи от рейтинговите организации на трети страни, за да оценяват компаниите по отношение на техните добри качества, но няма единен, унифициран стандарт или методология зад ESG рейтингите.

Несъответствията объркаха това, което се квалифицира като спазване на принципите на ESG, и това може да остави някои инвеститори объркани дали парите им всъщност подкрепят етични и устойчиви компании.

Това може да се промени скоро.

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) на САЩ наскоро затвори периода за коментари относно две предложени правила, които конкретно трябва да се справят с този проблем. Предложенията ще създадат последователни стандарти, като например подобрено разкриване на информация пред акционерите.

SEC също създаде работна група за прилагане на ESG, за да идентифицира нарушенията при разкриването и съответствието, свързани с ESG фондовете.

Критиците казват, че предложените правила на SEC едва ли стигат достатъчно далеч, но защитниците на климата смятат, че те са стъпка в правилната посока.

„Без тези правила Уолстрийт ще продължи да се измъква, мамейки инвеститорите, които искат продукти, които отговарят на техните нужди и ценности“, казва Алекс Мартин, старши анализатор на политиката за финансиране на климата в безпартийния образователен фонд „Американци за финансова реформа“.

Европейският съюз е крачка пред регулаторите на САЩ.

По-рано този месец ЕС въведе правила, които дават на инвеститорите властта да държат отговорни мениджърите на активи, ако техните ESG фондове не отговарят на очакванията, като например да бъдат толкова „зелени“, колкото им е обещано първоначално.

Как да оцените Вашите ESG инвестиции

Ако сте загрижени за устойчивото инвестиране, има начини да прегледате инвестициите си, за да определите дали наистина са полезни за обществото и планетата, без да разчитате директно на етикет ESG.

И ако вече притежавате ESG фондове, можете да се потопите дълбоко в техните притежания, за да определите дали парите ви подкрепят компании с реален ангажимент за устойчивост.

Онлайн инструменти за оценка на ESG фондове

As You Sow, организация с нестопанска цел за застъпничество на акционерите, разполага с безплатен онлайн инструмент, който анализира климатичните и социалните въздействия на взаимните фондове, борсово търгуваните фондове (ETF) и плановете 401(k). Можете да търсите фондове по име, код или мениджър на фонд, за да видите общите рейтинги, резултати за въглероден отпечатък и други.

Търсенето за Vanguard ESG U.S. Stock ETF, например, показва, че притежава инвестиции в индустриите за обезлесяване и затворите. MSCI предлага подобен безплатен онлайн инструмент.

Ако се интересувате от устойчиво инвестиране, но в момента не сте инвестирали в конкретен ESG фонд, все пак си струва да погледнете какво подкрепят вашите пари във взаимни фондове.

Например Fidelity 500 Index Fund, популярен взаимен фонд, има лоши оценки в инвестициите в изкопаеми горива, обезлесяване и тютюн, което означава, че голяма част от неговите активи са инвестирани в тези индустрии.

Специализирани финансови консултанти

Ако предпочитате да не правите собствено проучване или искате да пренастроите портфолиото си, за да отговаря на вашите ценности, потърсете финансов съветник, който е специализиран в ESG инвестиране.

Green America, организация с нестопанска цел, която се застъпва за екологична и социално-икономическа справедливост, предлага списък от финансови съветници, които се фокусират върху това да помогнат на хората да приведат инвестициите си в съответствие с техните ценности.

Има също и Chartered SRI Counselor (CSRIC), които притежават специализиран сертификат от Колежа за финансово планиране в областта на устойчивото инвестиране.

Долен ред

Като цяло инвестициите в ESG се увеличават, а увеличаването на интереса означава, че някои компании се опитват да привлекат инвеститори с неверни твърдения относно техните практики за устойчивост.

Сега SEC предлага две правила за ограничаване на тази практика, известна като “зелено измиване” – и инвеститорите могат да я използват като възможност да преоценят собствените си ESG фондове.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ