ESG News

ESG въпроси, на които всяка компания трябва да отговори

Прилагането на ESG в организациите е трудно и вече има много компании, които признават, че са изостанали

Споделяне:

Бизнес лидерите, политиците и инвеститорите по целия свят работят върху разработването на екологични и социални стратегии за управление, превръщайки ESG в основен бизнес приоритет. Eто 5 въпроса, зададени от бизнес списанието HBR, на които всяка компания, която внедрява ESG стратегия, трябва да си отговори:

Как ESG влияе на конкурентоспособността на вашата компания?

Опасенията, че прекомерният акцент върху ESG може да навреди на конкурентоспособността на компанията, не са неуместни. Ако една компания вложи твърде много енергия в ESG целите, рискува да загуби фокуса си върху растежа, пазарния дял и печалбите.

Например, Емануел Фабер, главен изпълнителен директор и председател на Danone, се оттегли на фона на натиск от инвеститори активисти. Предполага се, че той не е успял да постигне правилен баланс между създаването на стойност за акционерите и устойчивост.

ESG стратегията може да изложи компанията на някои рискове. Като да се лиши от подкрепата на служители, клиенти и инвеститори. Постигането на баланс е трудно начинание, поради факта че изискванията варират в различните сектори и географски области. Препоръчително е бордовете да преразгледат фокуса си върху ESG.

Стартирането на ESG програмата означава ли жертване на капитала на компанията?

ESG целите може да се възприемат от някои акционери като вредна или компрометираща финансовата възвращаемост дейност. Привържениците на стратегията предполагат, че възвращаемостта от инвестиционните фондове не би следвало да е по-ниска от тази на традиционните фондове за дялово участие. Например, индексът MSCI World ESG Leaders през 2021 г. надминава традиционния MSCI World с 1.84%. Това доказва, че печалбата може да е по-висока от очакваното.

Как навигирате в ESG компромисите?

Включването на изменението на климата, застъпничеството на работниците, преследването на полово и расово многообразие, права на гласоподавателите в бизнес стратегията е сложно. Всички тези аспекти на ESG са обвързани с компромиси, които бизнес лидерите трябва да направят.

В допълнение, балансирането на нуждите от действия в областта на климата и декарбонизацията, ограничаването на доставките на конвенционални енергийни източници може да доведе до повишаване на инфлацията и повече разходи за енергия, отопление и електроенергия.

Как корпорациите трябва да се справят с обществените проблеми, като расовото равенство?

Бизнес лидерите трябва да се ръководят от рамка, която е прозрачна и последователна при справяне с текущите събития, които подчертават несправедливостта. Преди две години бордовете бяха предизвикани да гарантират, че са последователни в защитата на справедливостта във всички расови, етнически и религиозни групи. През 2020 г., когато убийството на Джордж Флойд бе посрещнато с почти всеобщо осъждане и изявления за намерение за коригиране на неравенството в подкрепа на Black Lives Matter, насилието срещу азиатци не предизвика последователен и настоятелен корпоративен отговор.

В името на служителите и клиентите корпорациите трябва да бъдат по-прозрачни по отношение на това как бизнес лидерите ще се справят с тези опасения и по-широките въпроси, свързани с ESG, когато се появят. Непоследователният подход рискува да насърчи разделение сред служителите.

Как проверявате ESG ефективността на компанията?

Бизнес лидерите трябва да решат как техните ESG резултати ще бъдат проверени за съответствие. Компаниите вече използват независими външни одитори за финансови, оперативни, кибернетични и работни одити. Въпросът е дали ESG стандартите ще трябва да бъдат оценявани и наблюдавани от независими трети страни счетоводни или адвокатски кантори, или дали ESG ще се контролира от глобален орган, или от национални регулаторни организации.

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ търси по-голяма прозрачност относно устойчивите пълномощия на инвестиционните фондове, обозначени с ESG. Но просто получаването на яснота за това колко различни организации определят ESG не е достатъчно. За да функционира правилно пазарът, отворената система за одит изисква хармонизирани правила, следвани от всички.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ