ESG News

Slow Food предлага план за изграждане на градска ферма върху многоетажен паркинг

Инициативата се стреми да  насърчи устойчивото селско стопанство

Споделяне:

Представени са планове за създаване на първа по рода си градска ферма на върха на многоетажен паркинг в Бирмингам, предава The Guardian. Slow Food Birmingham, организация, която насърчава локалното производство на храна, изпрати предложения до съвета за изграждане на ферма, оранжерии, обществено пространство и градина, както и образователен център и кафене на мястото.

Фермата ще осигури прясно отгледана храна за жителите на Бирмингам, като същевременно насърчава устойчивото земеделие и намалява въглеродните емисии.

Нашето предложение е част от преосмисляне на системата, предназначена да осигури продоволствена сигурност, докато се справяме с променящия се свят“, каза Кейт Смит, основател и ръководител на проекти в Slow Food Birmingham.

Организацията посочва, че пренасочването на горните етажи на паркинга е първата стъпка от нейната визия да „превърне сивото пространство в зелено продуктивно пространство с нуждите и желанията на местната общност в сърцето си“.

Една от целите е да можем да покажем на хората, че сме в центъра на града и отглеждаме храна 12 месеца в годината. Искаме да привлечем общността и да им дадем възможност да  говорят за това каква храна могат да си купят и как могат да я приготвят.“, каза още Смит.

Ако инициативата се одобри, ще бъде построена на последните етажи на паркинга на Улица Висе в района на Бижутерския квартал. Фермата ще се управлява от общностна кооперация.

Надежда са по-здравословен и по-природосъобразен свят

Бижутерският квартал има най-малко зелени площи в Бирмингам. Член от нашата организация, предложи идеята да се използва пространството над паркинга, което е недостатъчно използвано“, каза Смит, добавяйки, че са били вдъхновени от най-голямата градска ферма в света, която е на покрив в Париж.

Плановете включват център за биоразнообразие, кафене и образователен център, който ще формира партньорства с местни училища и колежи за насърчаване на интереса към отглеждането на храна и готвенето.

Надеждата е, че чрез използване на принципите на кръговата икономика, този проект може да бъде катализатор за повторно свързване на местната общност към по-здравословна и прясно отгледана храна, като същевременно променя тяхното възприятие за това, което е изградено околната среда изглежда”, каза Urban Design Hub.

Паркингът също така ще бъде център за доставка на местно отгледани продукти с товарен велосипед до жители, фирми и организациите за хранителна справедливост в Бижутерския квартал и извън него.

Slow Food, глобална организация, основана през 1989 г., работи за запазване на местните хранителни култури и традиции, противодейства на нарастването на бързото хранене и засилва интереса на хората към това, което ядат и откъде идва.

Организацията заяви, че инициативата им ще помогне на местните хотелиерски предприятия да намалят въглеродния си отпечатък и финансовите си разходи, както и да намалят разходите за пазаруване на хранителни стоки за жителите наблизо.

Прочетете още:

Подкаст: Устойчиво градско развитие в действие

 

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ