ESG News

Въвеждат се нови изисквания за ESG отчитането в Европа

Целта е да се оптимизира анализирането на свързаните с климата рискове във финансовия сектор

Споделяне:

Европейската централна банка и Европейските надзорни органи (ESA), обявиха днес планове за въвеждане на нови изисквания за разкриване на информация за изменението на климата. Целта е инвеститорите да могат да идентифицират по-добре рисковете, свързани с климата, предава ESG Today.

Преодоляване на финансовите рискове

Структурираните финансови продукти обикновено включват инвестиционни продукти, при които възвръщаемостта е свързана с базовите активи, създадени чрез процес на секюритизация. Активите, които участват в този процес, често включват ипотеки за недвижими имоти или заеми за автомобили. Според ЕЦБ и ESA могат да бъдат пряко изложени на физически или свързани с прехода климатични рискове. Оптимизацията на оповестяването, свързано с климата е част от усилията на регулаторите и централната банка за повишаване на прозрачността и разкриването на информация. Европейските надзорни органи, сред които са Европейският банков орган (EBA), Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA), разработват стандарти съгласно регламентите на таксономията на ЕС и SFDR. ЕЦБ включва съображенията, свързани с изменението на климата, в рамката на паричната си политика. Надзорния орган наскоро публикува статистически показатели с цел подпомагане на анализирането на свързаните с климата рискове във финансовия сектор.

В съвместно изявление, обявяващо разработването на подобрени стандарти за разкриване на информация, организациите казаха:

Европейските надзорни органи (ESA) и ЕЦБ се ангажират да допринесат за прехода към по-устойчива икономика в рамките на съответните си мандати. Тъй като инвестициите във финансови продукти, отговарящи на високи екологични, социални и управленски стандарти (ESG), стават все по-важни в Европейския съюз (ЕС), разкриването на свързана с климата информация за базовите активи също се превърна в приоритет за структурираните финансови продукти.“

Организациите отбелязват, че липсата на данни за активите, които са в основата на структурираните финансови продукти, възпрепятства класифицирането на продуктите съгласно Таксономията на ЕС и Регламента за SFDR. В изявлението е посочено, че ESMA, с приноса на ESA и ЕЦБ, работи върху подобряването на стандартите за разкриване на секюритизирани активи с данни свързани с изменението на климата.

Изявлението добавя:

Необходими са последователни и хармонизирани изисквания за тези инструменти за правилна оценка и справяне с рисковете, свързани с климата, и биха осигурили равни условия за всички подобни класове активи, ще насърчат сравнимостта за инвеститорите и ще улеснят равното третиране от страна на надзорните органи в ЕС. Надзорните органи се ангажират да подкрепят съпоставимостта на бъдещите изисквания за оповестяване в рамките на своите съответни мандати.“

Прочетете още:

ESG визията е все по-нужна в света на банкирането

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ