ESG News

Microsoft подписа първото си споразумение за премахване на въглерод в океана

Running Tide ще премахне 12 000 тона еквивалент на въглероден диоксид в океана от името на Microsoft

Споделяне:

Компанията за здравеопазване на океана Running Tide обяви споразумение с технологичния гигант Microsoft за премахване на въглероден диоксид в океана, използвайки технология, която ускорява способността на океана естествено да премахва CO2 и да го потапя трайно в дълбокия океан, съобщава ESG Today.

Съгласно новото споразумение Running Tide ще премахне 12 000 тона еквивалент на въглероден диоксид (C02e) от името на Microsoft. Премахването на въглерода се очертава като ключов инструмент в борбата за справяне с изменението на климата, въпреки че повечето технологии и решения за улавяне и съхранение на въглерод от атмосферата остават на доста ранен етап.

Според забележителното проучване на IPCC за смекчаване на изменението на климата, публикувано миналата година, сценариите, които ограничават затоплянето до 1,5°C, включват методи за отстраняване на въглероден диоксид (CDR), мащабирани до милиарди тонове отстраняване годишно през следващите десетилетия.

Running Tide внедрява система за премахване на въглерод в океана

Стартирана през 2017 г., Running Tide проектира и прилага интервенции, които ребалансират въглеродния цикъл, декарбонизират глобалните вериги за доставки, възстановяват морските екосистеми и съживяват крайбрежните общности. Компанията проектира и внедрява система за премахване на въглерод в океана, насочена към намиране на множество естествени начини за отстраняването му.

Running Tide използва естествени процеси като фотосинтеза и повишаване на алкалността на океана, за да фиксира въглерода от бързия въглероден цикъл и използва техники за нискоенергиен масов трансфер, за да потопи въглерода в дълбокия океан за безопасно дългосрочно съхранение в бавния въглероден цикъл.

„Това споразумение представлява съвместна инвестиция в по-добро бъдеще, тъй като премахването на значително количество въглерод,  ще възстанови здравето на океана за бъдещите поколения. Нашата сделка разработва системата и технологиите, необходими за отговорно стопанисване на нашите природни ресурси и за разширяване на познанията ни и свързаността с океана”, казва изпълнителният директор на Running Tide Марти Одлин.

Споразумението също включва иновации, насочени към осигуряване на ефективно измерване, отчитане и проверка (MRV).

„Подкрепата за иновативни решения е част от стратегията на Microsoft за премахване на въглерода. Отдадеността на Running Tide към непрекъснати подобрения в базираните в океана MRV системи е в съответствие с визията на Microsoft за иновативни CDR проекти и ние очакваме с нетърпение по-нататъшното развитие на базираното в океана пространство за премахване на въглероден диоксид на Running Tide“, казва Филип Гудман, директор на проект за отстраняване на въглерод в Microsoft.

Инвестициите в отстраняването на въглерод са част от усилията на Microsoft да стане въглеродно-неутрална компания до 2030 г. и да премахне всичките си въглеродни емисии до 2050 г. Наскоро технологияният гигант обяви и споразумение със стартиращата компания Climeworks за директно улавяне на въздух (DAC) за постоянно премахване на 10 000 тона въглеродни емисии.

Прочетете още:

Microsoft и Qcells в партньорство за намаляване на вредните емисии

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ