ESG News

Подкаст: Устойчиво градско развитие в действие

Стела Христова говори в подкаста „Планетата ни е важна” за различните аспекти на устойчивото градско развитие

Споделяне:

Днес устойчивото градско развитие е необходимост и императив. Покрай амбициозните действия, провокирани от климатичните изменения, се изисква устойчива трансформация във всеки един аспект от заобикалящия ни свят.

Притесненията относно изменението на климата, чистия въздух и вода, възобновяемата енергия и използването на земята продължават да привличат вниманието към устойчивостта, особено към устойчивото градско планиране – стратегиите и практиките за развитие, които осигуряват годни за живеене, самоподдържащи се общности в дългосрочен план.

Според доклад на Организацията на обединените нации от 1987 г. устойчивостта е „развитие, което отговаря на нуждите на настоящето, без да компрометира способността на бъдещите поколения да задоволяват собствените си нужди“.

Kакво изисква устойчивото градско управление?

Устойчивото градско управление включва много дисциплини, включително архитектура, инженерство, биология, наука за околната среда, наука за материалите, право, транспорт, технологии, икономическо развитие, счетоводство и финанси и правителство, наред с други. Този вид планиране също така развива иновативни и практични подходи към използването на земята и нейното въздействие върху природните ресурси.

Новите устойчиви решения за проблемите на градското планиране могат да включват зелени сгради и жилища, сгради със смесено предназначение, проходимост, зелени алеи и открити пространства, алтернативни източници на енергия като слънчева и вятърна енергия и възможности за транспорт.

Доброто устойчиво планиране на земеползването спомага за подобряване на благосъстоянието на хората и техните общности, оформяйки техните градски райони и квартали в по-здравословни и по-ефективни пространства.

Устойчивото градско развитие в България

Какво е положението в България и къде седи София по отношение на устойчивото градско управление? На тези въпроси отговаря Стела Христова от Екипът на София, експерт в сферата на градските политики и управление.

Тя завършва бакалавърска програма „Икономикa“ в Université Grenoble Alpes (Гренобъл, Франция), която е последвана от магистърска степен към Erasmus University Rotterdam и Institute for Housing and Urban Development Studies (Ротердам, Нидерландия).

Интересите ѝ са с фокус към устойчивото градско развитие, екологията, включително и комуникацията между администрацията и гражданите.

Подкаста може да чуете в звуковия файл.

Прочетете още:

Петър Мънъри: Решението за София е да използваме вече наличната инфраструктура и да я надградим

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ