ESG News

София ще има модерен парк с класни стаи и офиси на открито

Споделяне:

Столичният квартал “Манастирски ливади” ще има нов модерен парк с европейски облик, който по план трябва да се простира на площ от 27 дка. За изграждането му ще се приложат екологични и иновативни решения за възстановяне на изоставени речни разливи. Очаква се паркът да се превърне в безопасно и оживено място, съобразено с най-високите екостандарти.

Неизползваемата в момента зона, която се простира се простира в участъка между ул. “Флора” и ул. “Костенски водопад” в “Манастирски ливади – Изток”, ще има повърхностно озеленяване и въвеждане на възобновяема електроенергия “Умни цветя” с батерии, захранващи парка.

Предвижда се изграждане на ретензионно (задържащо) езеро, система за събиране и управление на дъждовна вода, включително задържащи контейнери и система за напояване на растителността и почистване на алеите. Паркът ще има и градско земеделие, захранвано от възобновяеми източници, както и компостиране, мини оранжерии на открито.

Ще бъдат изградени велоалеи и класни стаи на открито, в които гражданите ще имат възможност да научават повече за природата и климата. В тях могат да се обучават и хора в неравностойно положение, които впоследствие да бъдат включени като градинари и отговориници за правилното събиране на отпадъци.

Посетителите ще имат достъп и до споделени пространства за обяд, съоръжения на открито, включително и иновативни лаборатории.

За децата е предвидена комбинирана детска площадка, а на територията на парка ще се провеждат различни културни и спортни събития, игри и други мероприятия.

„Продължаваме активната работа по изграждане на пътна инфраструктура, детски градини и места за отдих в един от най-бързоразвиващите се столични квартали. Наред с това, нашата цел е да продължим усилията, които и до момента полагаме за превръщането на София не само в модерна европейска столица, но и в зелен град. Това неминуемо ще подобри качеството на живот в нашия град.“, коментира председателят на съвета Георги Георгиев.

Предстои гласуване в общината на идеята, след което столицата да може да кандидатства за финансирането ѝ заедно с Асоциацията за развитие на София, „Софинвест“ и Ботаническата градина по програма на Европейската инициатива на градовете.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ