ESG News

Преминаването от месо към водорасли може да изхрани 10 милиарда души

Aлтернативните храни все по-често намират приложение в хранително-вкусовия сектор

Споделяне:

Отглеждането на микроводорасли в системи за аквакултури, захранвани с морска вода на сушата, може да спомогне за увеличаване на производството на храна, сочи изследване в списание Oceanography. Според изложението, това може да изхрани 10 милиарда души до 2050 г.

Докладът е създаден от изследователи от университетите Корнел, Станфорд и Дюк. В него се доказва, че отглеждането на водорасли може да бъде устойчиво решение за животновъдството, което интензивно отделя въглеродни емисии. Също така фермите за водорасли може да разрешат проблема с прогнозираната празнина в хранителните нужди на обществото. 

Микроводораслите, които растат 10 пъти по-бързо от традиционните култури, могат да осигурят големи количества хранителни протеини, незаменими аминокиселини, както и други микроелементи, като витамини, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини.

Аква индустрията, за разлика от животновъдството, не би изисквала обработваема земя или прясна вода. Голямо предимство е, че въглеродният диоксид ще се добавя към езерата за аквакултури, за да се отглеждат водорасли. 

Въздействието на животновъдството върху околната среда

Експерти по околна среда отдавна предупреждават, че животновъдството за задоволяване на нуждите на нарастващото население е неустойчиво. Включително има отрицателно въздействие върху климата, сладководните ресурси и биоразнообразието.

Производството на месо е отговорно за 57% емисии на парникови газове

Фермите за крави, прасета, пилета и други животни за храна и отглеждането на растения,  които се използват за изхранване на селскостопански животни, предназначени за клане, са фактори за по-голямата част от всички емисии от производството на храни.

Миналата година Междуправителственият панел на ООН по изменението на климата публикува доклад, който предупреждава, че на човечеството му остават само няколко години, за да предпази планетата от затопляне с 1,5°C след постиндустриалните нива . Това прави присъствието на хранително-вкусовата промишленост още по-наложително на тазгодишната конференция на ООН

Конференцията ще има специален павилион за този сектор. За първи път производството на храни и климатичните решения, свързани с храната ще бъдат на дневен ред на COP.

 

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ