ESG News

Парижкото споразумение е решението за глобалното затопляне

Възможно е подобна сделка да спомогне за опазване на биоразнообразието

Споделяне:

Архитектите на Парижкото споразумение за климата призовават световните лидери да осигурят подобна сделка за природата на предстоящата конференция за биоразнообразието (COP15).  Същите предупреждават, че глобалната температура не може да бъде поддържана до 1.5 градуса по Целзий над прединдустриалното ниво без опазване на природата, предава Euronews Green.

Тъй като COP27 върви към своя край, правителствените служители и активистите насочват фокуса си към срещата с високи залози за природата. Събитието ще се проведе в Монреал, след като страната домакин Китай четири пъти отлага събитието заради пандемията от COVID-19.

Тази сряда, архитектите на Парижкото споразумение за климата издадоха изявление, призоваващо световните лидери да осигурят подобна сделка за природата.

Няма начин да се ограничи глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий без действия за опазване и възстановяване на природата“, се казва в изявлението, подписано от Лоран Фабиус, Мануел Пулгар-Видал, Кристиана Фигерес и Лорънс Тубиана, които са участвали в изготвянето на Парижкото споразумение.

COP15 ще бъде „безпрецедентна“ възможност да се спре кръговрата на загубата на биоразнообразие, добавят те. На преговорите, насрочени за 7 – 19 декември, националните делегации ще договорят ново глобално споразумение. Така ще защитят изчезващите популации на диви животни по света.

Защо е нужно споразумение за природата?

Архитектите на забележителното споразумение за климата от 2015 г. призовават за пълноценно „Парижко споразумение за природата“, съгласно което страните определят национални цели за опазване и редовно докладват напредъка си по изпълнението им.

Изменението на климата с бързи темпове се превръща в основна предпоставка за загубата на биоразнообразие. Учените смятат, че животинските и растителни видове изчезват със скорост, невиждана от 10 милиона години. Кризата, наблюдавана в дивата природа, е породена от загубата на местообитания и осезаемото замърсяване.

Без драстично съкращаване на емисиите на парникови газове половината от животинските видове ще се сблъскат с климатични условия, надхвърлящи способността им да оцелеят до края на века, според изследване в списание Science. Тези, които не могат да мигрират или да се адаптират, ще загинат.

Загубата на гори и други жизненоважни екосистеми, като коралови рифове и морска трева, ще остави света с по-малко естествени форми за улавяне на въглерод. Тези природни ресурси абсорбират половината от излишните емисии, причинени от изгарянето на изкопаеми горива.

Също така виждаме, че биоразнообразието предлага решения за изменението на климата и затова те трябва да се разглеждат заедно“, казва Елизабет Марума Мрема, изпълнителен секретар на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие.

Какво би означавало подобно споразумение за природата?

Учените и активистите призовават конференцията COP15 да завърши с благоприятно за природата споразумение, задължаващо страните да гарантират, че след седем години ще има по-голямо биоразнообразие, отколкото в настоящият момент.

Лидерите трябва да осигурят глобално споразумение за биоразнообразието, което е толкова амбициозно, научно обосновано и всеобхватно, колкото е Парижкото споразумение за изменението на климата“.

Съставителите на изявлението добавят, че то трябва да бъде приобщаващо, основано на права и работещо за всички.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ