ESG News

Глобалната криза на биоразнообразието е по-лоша от очакваното

Мащабно проучване, че 50% от видовете може би са изчезнали или са доведени до изчезване от 1500 г. насам

Споделяне:

Много повече видове са застрашени от изчезване, отколкото се смяташе до сега, сочи проучване, проведено от над 3 хил. учени по света, изучаващи биоразнообразието в 187 държави. От 1500 г. досега повече от 50% от видовете са доведени до изчезване.

Огромният научен труд е публикуван в списание Frontiers in Ecology and the Environment, а целта му е да запълни празнините в информацията за биоразнообразието по целия свят. Общо 3331 учени са се включили в проучването, като са анализирани всички основни видове, местообитания и екосистеми на Земята, пише Eco Watch.

„Докато разглеждат различните видове и екосистеми, които познават най-добре, експертите изчисляват, че около 30% от видовете са глобално застрашени или изчезнали от 1500 г. насам“, каза Форест Исбел, водещ автор и доцент в Колежа по биологични науки в университета на Минесота. „Експертите също така признаха значителната несигурност около техните оценки, като може би най-малко 16% или най-много 50% от видовете са застрашени или изчезнали през това време.“

Въпреки че тези проценти варират значително, разликите може да се дължат на демографски и географски различия, които проучването признава. Съавторът Патриша Балванера от Мексиканския университет отбеляза, че резултатите от проучването показват, че жените и тези в глобалния юг са склонни да предоставят по-високи оценки за загубата на биоразнообразие.

„Също така тези, които се идентифицират като жени, непропорционално изучават таксоните (организъм или съвкупност от организми – бел. ред.), които според експертите са най-застрашени“, добави Балванера.

Чрез включването на информация за таксони, които често са недостатъчно проучени, и включването на отговори от всички експерти, проучването в крайна сметка установява, че глобалната загуба на биоразнообразие от 1500 г. до сега и нейното въздействие може да бъде по-голямо, отколкото се смяташе преди.

„Тъй като биоразнообразието е силно регионално по природа, опитът на нашето проучване да събере мненията на регионални експерти от цял свят е безпрецедентен“, каза съавторът Акира Мори от Токийския университет в Япония. „От гледна точка на социалното и културно многообразие и приобщаване, дори те да не са непременно завършени, вярвам, че сме представили определени предложения за бъдещи международни политически дискусии.“

Освен това резултатите от проучването показват, че глобалната загуба на биоразнообразие вероятно ще има вредно въздействие върху екосистемите и ще намали приноса на природата за хората. Анкетираните посочиха различни причини за глобалната загуба на биоразнообразие, включително промяна в земеползването, свръхексплоатация, изменението на климата, замърсяването и инвазивните видове, в зависимост от екосистемата или вида.

Анкетираните все пак имат надежда за бъдещето. С увеличаване на усилията за опазване и по-голямо финансиране сега, експертите изчисляват, че тези действия биха могли да премахнат заплахите от изчезване за един на всеки три вида, които иначе биха били застрашени или изчезнали до края на този век.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ