ESG News

Биоразнообразието бързо се издига в дневния ред на ESG инвестициите

Изчезващите видове са проблем, толкова голям, колкото изменението на климата

Споделяне:

Без биоразнообразие няма път към нетната нула

Две от последните сделки на Schroders, един от най-добрите британски мениджъри на активи, дават пространство за голямата тема в отговорното финансиране: биоразнообразието, без което планетата ,,няма път към нетната нула’’.

Kомпанията управлява активи в размера на 770 милиарда долара, миналата година купи дял от доставчика за данни Natural Capital Research. След тази голяма стъпка влезе в партньорство с Conservation International за инвестиране в ,,природен капитал’’ в Югоизточна Азия. Търсенето на клиенти за инвестиции, които имат положително въздействие върху околната среда, носят финансова възвръщаемост.

„Превърнах природния капитал в голям приоритет за нас“, казва Питър Харисън, главен изпълнителен директор на Schroders. „Мисля, че ще видите много значителна сума пари да се влива в природния капитал, тъй като хората разбират, че природата е много голяма част от отговора на декарбонизацията. Няма път към нетната нула без биоразнообразие.“

Връзката между несполучливото управление на околната среда и изчезването на растенията и животните

Според учените несполучливото управление на околната среда от страна на човека (например добива на ресурси, интензивното земеделие и изменението на климата) ускорява изчезването на растенията и животните в историята на Земята. Коронавирусът допълнително насочва вниманието върху връзката на човечеството с природата. След като мокрия пазар в китайския град Ухан, в който както живи, така и мъртви животни се продаваха за човешка консумация, се очерта като възможен източник на пандемията. Биоразнообразието е сред най-бързоразвиващите се ESG теми на глобалните капиталови пазари. 

Инвеститорите се справят с загубата на биоразнообразието чрез повишаване на капитала, за да го поставят в посока на екосъобразни финансови алтернативи и правене на опит да се анализира как портфейлните компании допринасят задълбочаване на проблемите в тази област.

Загубата на биоразнообразие изисква по-задълбочен анализ

„Виждаме загубата на биоразнообразие като основен глобален риск и като инвеститор се опитваме да разберем как това се отразява на стойността на нашите книжа“, казва Рупърт Крефтинг, ръководител на управлението в M&G Investments. „Анализът изисква задълбочаване до конкретни проблеми на местно ниво и след това ангажиране с компании на по-детайлно ниво.“

Инвестиционният алианс за естествен капитал, създаден от британския крал Чарлз, стартира в Давос през 2020 г. с Climate Asset Management, Lombard Odier и Mirova като членове-основатели. NCIA е посветила на „мобилизирането“ най-малко 10 милиарда долара в посока на чисто капиталова собственост през следващите 12 месеца. Фирмите стартираха допълнително финансиране на стоки, съобразени с чисто капиталови теми, заедно с швейцарската Pictet Asset Management, която разшири своето портфолио за глобални екологични възможности до £7,1 млрд. Фондът използва инструменти за измерване на импресиите, за да определи количествено приноса на компанията в света към загубата на видове. Следващата стъпка е съставяне на портфолио, за което се казва, че има много по-малък отпечатък върху биоразнообразието в сравнение с индекса на справедливост на MSCI за всички държави в света.

Едва 11% от най-големите мениджърите на активи в света имат застрахователни полици, изискващи смекчаване на въздействията върху биоразнообразието

Въпреки това финансиращият бизнес разполага с решение в съответствие с Share Action. Най-актуалният доклад от 2020 г. разкрива, че от 75-те най-големи мениджъри на активи в света никой не е имал специално покритие за биоразнообразието и само 11% от мениджърите на активи са имали застрахователни полици, изискващи портфейлните компании да смекчат опасните въздействия върху биоразнообразието. Докладът предупреждава, че загубата на биоразнообразието е включена в общата интеграция на екологични, социални и управленски компоненти и никога не е разглеждана на самостоятелна основа.

Компаниите могат да бъдат разкрити за причиняване на пряка или косвена опасност за биоразнообразието, начините са описани в Legal and Genera Investment Managment. Те олицетворяват телесна опасност, липсата на достъп до сурови консумативи; съдебни спорове и опасности за репутацията, еквивалентни на загриженост за незаконното обезлесяване чрез вериги за предоставяне; опасността от ускоряване на регулирането и системна опасност.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ