ESG News

27-ата конференция на ООН по изменението на климата

Египет е домакин на COP тази година в курортния град на Червено море Шарм ел-Шейх

Споделяне:

Египет е домакин на COP тази година в курортния град Шарм ел-Шейх, на брега на Червено море. Това е втората Конференция на ООН за изменението на климата в Африка след COP22, която се проведе в Мароко през 2016 г. COP27 ще продължи две седмици – от 7 до 18 ноември. Преговорите ще започнат със срещи на световните лидери на 7 и 8 ноември.

Кои теми ще бъдат засегнати?

Правителствените служители ще се заемат с някои от най-важните въпроси, свързани с климата, включително финанси, декарбонизация, адаптация и селско стопанство. През втората седмица ще бъдат разисквани големи теми, като половото равенство, недостига на вода и биоразнообразието.

Би било полезно “Африканският COP” да бъде на фокус, тъй като страните там са силно засегнати от негативното въздействие на изменението на климата. Има две основни площадки за събитието: Синя зона и Зелена зона. Първата е пространство за официални преговори, на нея ще се съберат делегати и наблюдатели за културни дейности, дискусии и изложби. Зелената зона е отворена за обществеността.

Обещанията са, че ще бъде „приобщаваща“ платформа, където „бизнес общността, младежите, гражданските и местните общества, академичните среди, артистите и модерните общности от цял ​​свят могат да изразят себе си и техните гласове ще бъдат чути“.

COP27 – синоним на изменението на климата

Зелената революция дава пространство на множество инициативи и международни събития. Конференцията на ООН по изменението на климата се провежда всяка година от 1995 г. насам. 

Годишните конференции обединяват държавите, които са подписали Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (UNFCCC) – международен договор за околната среда, насочен към изменението на климата – преди 30 години.

Всяка държава-членка на ООН участва в UNFCCC. 

Ежегодно представители от всяка страна на договора се събират, за да обсъдят стратегии по изменението на климата за Конференцията на страните или т. нар. COP. След COP26 в Глазгоу миналата година, 27-ата COP ще се проведе в Египет през ноември. 

Защо COP27 е важен? 

COP е от голямо значение поради възможността световните лидери да направят анализ и равносметка за новостите, свързани с климата и да наложат промени, които да са в тон с климатичните изменения. Парижкото споразумение, първият правно обвързващ глобален договор, който ангажира 196 страни да поддържат глобалното затопляне под 1,5C, e представен през 2015 г. на COP21.

На COP26 имаше множество предложения, касаещи въглищата, обезлесяване, емисиите, въпреки това сме на път да достигнем 2,4C. Целите, които ще се обсъдят на COP27 ще са в посока поддържане на температурата под 2C, като целта е тя да е под 1,5C. 

Кой ще участва в COP27? 

Специалният представител за председателството на COP27 Ваел Абулмагд още не съобщил конкретни имена, но се очаква на срещата да присъстват световни лидери и представители на повече от 190 държави. Десетки хиляди преговарящи, членове на пресата и наблюдателни организации също ще дойдат в Шарм ел-Шейх. Присъствието на американския президент Байдън все още не е потвърдено, като се пояснява, че служители на Белия дом все още преценяват дали той може да стигне на фона на междинните избори в САЩ. Премиерът на Обединеното кралство Лиз Тръс е „посъветвала“ Чарлз III да не ходи и Бъкингамският дворец потвърди, че ще се съобрази. 

Изборът за домакинство е противоречив

Задълженията за домакинство на COP се въртят около пет регионални групи на ООН. Мароканският Маракеш е домакин два пъти, както и Кения, и Южна Африка – всички са в шестте най-богати нации на континента по БВП. Според секретариатът на UNFCCC предприе мисия за установяване на фактите, за да провери, че Египет има ресурсите да организира такова огромно събитие. Въпреки това президентството на Египет е противоречиво поради лошото му досие по отношение на човешките права. Откакто поема властта през 2013 г., в правителството на президента Абдел Фатах Сиси се наблюдават чести репресии. Поне 65 000 политически затворници в момента са зад решетките.

Случаят със студента Ахмед Самир

Ахмед Самир е студент и изследовател в Централноевропейския унивеситет във Виена, един от трудовете му е с фокус върху репродуктивните права на жените. При пристигането си в Кайро, на 1-ви февруари 2021 г. той е арестуван и разпитан. В затвора няма право на адвокатска защита, а семейството му и близките му не могат да се свържат с него. Това предизвиква реакциите на активистите в глобален мащаб. На 19-ти август тази година той бе помилван от президента.

Хюман Райтс Уоч заявява, че хиляди хора, включително деца, са обект на масови съдебни процеси. Поради тази причина някои активисти за справедливост в областта на климата, включително авторката Наоми Клайн, наричат ​​това „Климатичната среща на Карцера“. 

COP и България

България ще кандидатства за домакинство на COP 29 през 2024 г. Март месец тази година това бе потвърдено от Борислав Сандов на конференцията ,,Планини, красота и предизвикателства’’

Според бившия вицепремиер Борислав Сандов страната ни е в готовност за събитието, което до този момент не е провеждано в Източна Европа. Сандов смята, че България може да усъвършенства външния имидж на страната ни, ако спрегне темата за ,,климатичната дипломация’’. 

Участието на България в конфернцията дава по-голямо пространство да се обсъждат темите за климатичните промени и необходимостта от предприемането на по-бързи действия в посока подобряване на природните ресурси. 

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ