ESG News

Какво стана с обещанията на световните лидери за справяне с обезлесяването?

На миналогодишния COP26 бяха поети много ангажименти, но година по-късно ситуацията не изглежда никак розова

Споделяне:

Миналата година на COP26 в Глазгоу, Шотландия, 141 лидери на страни, които притежават 90% от световните гори, се ангажираха да прекратят обезлесяването до 2030 г. Получаването на три големи обещания – от Бразилия, Русия и Китай – да се спре обезлесяването им, беше голяма победа, въпреки че все още отсъстват Индия, Саудитска Арабия и Южна Африка. От януари списъкът с ангажирани държави нарасна и вече включва Светия престол, Никарагуа, Сингапур и Туркменистан.

Съобщението беше едно от най-големите на COP, с ефектни заглавия, прессъобщения и цитати за защита на природата, но много експерти и активисти бяха скептични, цитирайки сделката от 2014 г., която изобщо не успя да забави обезлесяването. Те искаха подробности за пътните карти за прекратяване на обезлесяването, данни за проследяване на напредъка и яснота какво ще се случи, ако дадена страна не успее да постигне резултата.

Докато COP27 все още тече, специализираният сайт GreenBiz.com разгледа какво се случи с обезлесяването през годината след ангажимента на COP26. Експертите не са получили всичко, което са искали, но има няколко забележителни развития.

Обезлесяването като цяло

Според оценката на Декларацията за горите от 2022 г. обезлесяването няма да спре до 2030 г., освен ако не бъдат предприети драматични промени. За да се сложи край на обезлесяването в този период от време, трябва да има 10% годишно намаляване на обезлесяването. Тази година то е намаляло с 6.3% в сравнение с базовото ниво за 2018 – 2020 г.

Дори в тропиците ситуацията никак не е розова с намаление от само 3.1%. Дори по-лошо, през 2022 г. се наблюдава рекордно голямо обезлесяване в Амазонка. Само през първата половина на годината 1500 квадратни мили от тропическите гори там изчезнаха – загуба, по-голяма от всяка друга от 2016 г. насам.

Има обаче и светли примери – Индонезия успя да намали обезлесяването през всяка една от последните пет години и е единствената страна, която успява да постигне това. Малайзия също е добър пример с намаление на обезлесяването с 25% през 2021 г. С тези и други усилия Азия е напът да стигне до нулево обезлесяване до 2030 г.

Промени на ниво държава

Амазонка извади късмет през октомври, когато Жаир Болсонаро, крайнодесният президент на Бразилия, загуби изборите в страната. В рамките на неговия мандат се наблюдава удвояване на темповете на обезлесяване. Преди неговия мандат гората губеше около 2500 квадратни мили годишно, а през последните три години скочи до 5000.

Наследникът на Болсонаро – Луиз Инасио Лула да Силва – беше шампион на Амазонка. През първия му мандат от 2003 г. до 2006 г. обезлесяването намаля с 43.7%, според Тасо Азеведо от MapBiomas. И спадна с още 52.3% по време на втория му мандат, който приключи през 2010 г.

В Европейския съюз новите разпоредби са насочени към продукти, които причиняват обезлесяване при производството им. През ноември 2021 г. ЕС публикува предложение за регламент, който ще изисква от компаниите да извършват цялостна надлежна проверка на своите вериги на доставки, за да идентифицират и намалят връзките с висок риск от обезлесяване. Регламентът се фокусира главно върху палмовото масло, говеждо месо, дървен материал, кафе, какао и соя, всяко от които има история на обезлесяване. Финализирането на това предложение трябва да стане тази година.

Къде са парите?

Участващите страни знаеха, че парите са ключови за постигане на тяхната цел за намаление на обезлесяването. Дванадесет държави, включително Япония, Дания, Корея и САЩ, заедно с ЕС, поеха ангажимент за създаване на фонд COP26 Global Forest Finance, който да предостави 12 милиарда долара финансиране между 2021 и 2025 г. Според прессъобщение от COP27, 2.67 милиарда долара от тези 12 милиарда са били изразходвани през първата година.

Допълнителни 1.7 милиарда долара бяха ангажирани в подкрепа на коренното население и местните общности и техните гори. Доклад на Forest Tenure Funders Group твърди, че през 2021 г. донорите са предоставили 19% от тези 1.7 милиарда долара, но че парите са били насочени предимно чрез НПО, като само 6% са отишли директно към самите коренни или местни организации.

Движението по друг фонд, обявен на COP26, на стойност 1.5 милиарда долара, е предназначен за защита на горите в басейна на Конго, започна да действа това лято. Беше създадена работна група, за да помогне на Демократична република Конго (ДРК) да финансира защитата на горите и торфищата в басейна, след като ДРК се съгласи да ограничи загубата на гори до средната стойност за 2014 – 2018 г. и да работи за намаляване на нивата на обезлесяване през ноември 2021 г.

И така, какво ще кажете за COP27?

COP27 продължава в Шарм ел-Шейх, Египет, и обезлесяването отново влиза в заглавията на медиите. На 7 ноември 25 световни лидери, включително Япония, Пакистан, Република Конго и Обединеното кралство, стартираха Партньорството на лидерите в областта на горите и климата (FCLP) на конференцията, за да разширят работата от миналата година.

Това е част от пътната карта, която експертите търсиха през 2021 г., тъй като това партньорство ще помогне да се определят дългосрочните стратегии и механизмите за отчетност. FCLP ще се фокусира върху шест области на действие: международно сътрудничество във веригите на доставки; мобилизиране на публично и донорско финансиране; промяна на частната финансова система; подкрепа за коренното население и местните общности; укрепване и мащабиране на въглеродните пазари за горите; и партньорства и стимули за опазване на горите с висок интегритет.

В първите дни на COP27 дебютира пътната карта, обещана от Cargill, ADM, Bunge & Co. за борба с обезлесяването, причинено от отглеждането на соя, говеждо месо и палмовото масло. Експертите обаче смятат, че тя е недостатъчна, ако искаме да се придържаме към максимално повишаване на глобалната температура с 1.5C спрямо прединдустриалните нива.

Следващото голямо съобщение е от Коалицията за намаляване на емисиите чрез ускоряване на финансирането на горите (LEAF). Организацията се обединява с VW Group, H&M Group, Amazon, Salesforce, наред с други корпорации и за първи път с азиатско национално правителство – това на Южна Корея – за да предостави 500 милиона долара финансиране от частния сектор на страни, които искат да защитят горите си, което е в допълнение към предишните 1 млрд. Долара. Еквадор е първата страна, подписала меморандума за споразумение с коалицията LEAG, който очертава следващите стъпки, както и обвързващ график за Споразумение за закупуване на намаление на емисиите (ERPA). Друга победа беше най-накрая изглаждането на плана за действие за ангажиментите от миналата година.

И накрая, финансовите институции се прицелват в обезлесяването, предизвикано от суровините. Действията за обезлесяване на финансовия сектор (FSDA), които включват водещи финансови институции, като AXA, Schroders, Storebrand и JGP, се фокусират върху преместването на инвестиции от компании, чиито вериги на доставка на продукти причиняват обезлесяване.

Например, членовете разработиха и публикуваха очакванията на инвеститорите, които включват справяне с техните въздействия от обезлесяването, оценка на техните експозиции на риск от обезлесяване, трансформиране на техните вериги на доставки, за да се елиминират въздействията от обезлесяването и разкриване на техните експозиции на риск от обезлесяване.

Запишете се за нашия бюлетин

Тагове:

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ