ESG News

Климатична дезинформация в Twitter

Публикации с подвеждащо съдържание обикалят мрежата след придобиването ѝ от Илон Мъск и уволняването на половината служители

Споделяне:

При търсенето на „климат“, най-добрият резултат, който излиза в Twitter тази седмица, е #climatescam, изпреварвайки #climatecrisis и #climateaction. Това, което е популярно сред потребителите по време на ключовите разговори за климата, не се дължи непременно на поглъщането на компанията за социални медии от Илон Мъск, пише Euronews Green. Не е налична коренна промяна на политиката в подхода на Twitter за справяне с фалшивите новини.

Коалицията за климатични действия срещу дезинформацията (CAAD) е ангажирана с това, което се разпространява онлайн по време на срещата на върха на ООН. Проследяването на подвеждаща информация стана по-трудна през последните дни, тъй като Мъск уволни екипа по устойчивост на Twitter в рамките на по-широка кампания за освобождаване на хора, започнала два дни преди началото на COP27.

Twitter трябваше да бъде „гласът“ на COP27

Започвахме да напредваме. Twitter въведе специална „тема“ за климата около COP26, помагайки на потребителите да открият надеждно съдържание и имахме истински защитници в екипите за устойчивост и доверие в платформата.“ казва Джени Кинг, ръководител на гражданските действия и образованието в Института за стратегически диалог (ISD).

Официалният @TwitterEarth, стартиран точно преди тазгодишната среща на върха, няма публикации от 4 ноември, въпреки че първоначалният туит гласи, че „Twitter е гласът на COP27“, обяснява тя.

За съжаление почти всичките ни посредници ги няма последните две седмици заради катаклизми и съкращения в платформата.“

Оттогава се наблюдава нарастване на откритото отричане на изменението на климата в платформата. Така се делегитимира COP, а това кара хората да мислят, че няма смисъл да живеят устойчиво.

Туитовете „климатична измама“ се разпространяват в дните след покупката на платформата от Илон Мъск. Една тенденция, бързо подета от CAAD в дните след изкупуването, е идеята за тестове за цензура. Мъск публично заяви, че иска да възприеме либертариански подход към свободата на словото в платформата. Оттогава потребителите копират и публикуват неверни твърдения, за да видят дали ще бъдат свалени. Едно от тях гласи, че „промяната на климата е измама“. Публикацията не е свалена.

Имаше скок в троловете и акаунтите, които се чувстваха насърчени от този нов лидерски дух“, казва Кинг. „Този ​​конкретен щам изчезна за няколко дни, но изглежда, че има нова структура на разрешения за омраза, екстремизъм и дезинформация на платформата, станала по-хаотична след промените в политиката.“

Тормозът над активисти е все по-явно

Тормозът над активисти за климата онлайн също е учестен, според мониторинга на CAAD. Потвърдените акаунти в Twitter са сред онези, които представят активистите като „екстремисти“, и призовават за по-строги наказания – включително сексуално насилие. Въпреки че това все още не е станало „ендемично“, Кинг е разтревожена от все по-насилствения характер на тормоза.

Няма да се изненадам, ако през следващата година станем свидетели на насилие срещу групи на първа линия или тези, които преследват ненасилствени преки действия, включително предимно ръководени от младежи движения като Just Stop Oil и Fridays for Future“, споделя тя.

Ескалацията на насилието през последните години, включително смъртоносното прегазване на протестиращи, показва как враждебността на маргинални платформи може да се превърне в реална опасност. Разделението може да се насочи към климатичните движения, тъй като темата е по-заплетена в културни войни и конспиративен мироглед, допълва Кинг.

Обвинения за войната в Украйна

Платформите 4Chan, Gettr и Telegram изглежда съдържат най-агресивните публикации, включително призиви за сексуално насилие или заплахи със смърт. Но в Twitter преобладава съдържание, описващо активистите като психичno болни или врагове на западната цивилизация.

Грета Тунберг очевидно е гръмоотвод за този вид злоупотреба“, добавя Кинг. „Но се разпространява върху други млади лидери на движението за климата и зеления активизъм като цяло“, казва тя.

„Недобронамерените приписват пряка вина за „масовата психопатия“, недостига на храна и кризата с разходите за живот на активистите, а в някои случаи дори твърдят, че „ръцете“ на движенията са изцапани с кръв.“

Крайно десни „експерти“ свързват руската война с действията в областта на климата. Тунберг дори е обвинена за руската инвазия в Украйна.

Основният разказ за войната в Украйна е, че тя е резултат от зелената програма по някакъв начин“, казва Кинг, „поради фиксацията на Запада върху нетната нула.“

Реалността е, че ако Европа беше преминала към чиста енергия, страните нямаше да бъдат толкова засегнати от войната на Русия и настоящата енергийна криза.

Twitter не e отговорил на Euronews Green, когато е потърсен за коментар.

Като водещ резултат #climatescam се появи при търсене на „климат“ в Twitter в началото на тази седмица до 16 ноември вечерта. Тази сутрин се изплъзна до номер две в лентата за търсене и в момента е изчезнал.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ