ESG News

Грета Тунберг ще пропусне COP27

Климатичните активисти не са доволни от избора на Египет за домакин заради нарушаването на човешките права

Споделяне:

Грета Тунберг заяви, че няма да присъства на Конференцията на ООН за изменението на климата през 2022 г. (COP27), съобщава Euronews Green. Изборът на популярната шведска активистка е провокиран от мястото, на което ще се състои срещата. Тя се аргументира с факта, че Египет има дълга история с нарушаването на човешките права.

Младата активистка присъства на COP24 в Полша, COP25 в Испания и COP26 в Ирландия. Грета Тунберг красноречиво разкритикува последната конференция в речта си “бла-бла-бла”, в която тя изрази своето несъгласие и недоволство с казаното от политическите лидери.

Провокативният домакин на COP27

Ограниченията, акредитацията и баджовете за присъствие на активистите са спорна тема на предишни срещи на лидерите на ООН.

Пространството за гражданско общество е изключително ограничено“, добавя Грета. Важно е да оставим място за тези, които трябва да бъдат там.

Според нея активистите ще изпитат затруднения в това да бъдат чути.

Изборът на домакин провокира създаването на онлайн петиция, изготвена от коалиция за правата на човека, призоваваща египетските власти да отворят гражданското пространство и да „освободят всички произволно задържани“. Грета Тунберг е сред стотиците подписали се.

По време на представянето на книгата си, 19-годишната активистка определи предстоящата среща като „зелено промиване, лъжа и измама“.

Така че COP всъщност не работят, освен ако, разбира се, не ги използваме като възможност за мобилизиране.“ 

 „За кръвта на 1000 протестиращи“

Преподавател по климатична справедливост в Университета Британска Колумбия също има ясна позиция по отношение на дестинацията.

За The Intercept Наоми Клайн написа, че „ако миналогодишната среща на върха в Глазгоу беше за „бла, бла, бла“, значението на тази, дори преди да започне, е определено по-зловещо.“

Според нея това е кръвта на около 1000 протестиращи, които са избити от египетските сили, които пазят властта на настоящия си владетел.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ