Беритбата на кафе е деликатен процес, който се случва веднъж годишно през 20-годишния живот на растението и едва след като достигне четири години. Многогодишното дърво пуска корени в умерени климатични условия и преминава поредица от етапи, преди да може да цъфти. Но изменението на климата рефлектира върху глобалния пазар на кафе, от който Европа представлява най-големия потребителски дял, съобщава Euronews
Как изменението на климата влияе на отглеждането на кафе?
Повечето кафе се произвежда във високопланинските тропически райони, а повишаването на температурите може да намали площите, подходящи за отглеждане на кафе с 50 %.
Това преустройване на глобалната карта на кафето крие рискове, които не засягат само национални икономики като Мексико, Ел Салвадор, Никарагуа, Бразилия, Индия и Мадагаскар. Тенденцията ще рефлектира върху поминъка на производителите на кафе – 70 % от които управляват дребно мащабни дейности. Фермерите трябва да инвестират в алтернативни земеделски методи сега, за да оцелеят в бъдеще. Но инвестициите са скъпи и може да не доведат до желаните по-високи производствени добиви.
Вертикално, закрито или хидропонно земеделие?
Вертикалното земеделие и земеделието на закрито биха позволили по-оптимално управление на водата и светлината.
Технически е възможно да се отглеждат кафени дървета, да речем в оранжерия“, според Бруно Телеманс, специалист по трайни насаждения и градинарски култури към FAO към ООН.
Но дребните фермери са изправени пред различни предизвикателства при вертикалното земеделие. Причината са високите разходи за нисък добив, който се предлага само веднъж годишно и може да се продава бавно поради дългия си срок на годност.
Когато имате вертикално земеделие, трябва да отидете до култури с висока стойност, където фермерът може да събира няколко култури годишно и да ги продава на пазара с много висока стойност“, обяснява Телеманс.
Отглеждането на кафе в хидропонни системи и вертикални ферми би довело до високи енергийни нужди и проблеми в управлението на водата“, казва Леоне Маглиокети Ломби, инженер по земеделие и представител на Организацията за прехрана и земеделие (ФАО).
Фермерите се опасяват от потенциална втора колонизация на кафето
Възходът на скъпите методи за отглеждане на закрито може да доведе до преместване на производството на кафе към основните потребителски пазари в Европа или Америка. Пазарната стойност на суровото кафе е сравнително ниска в сравнение с цените, които плащат потребителите, а дребните фермери обикновено получават най-нисък дял от тези печалби.
Допълнителен фактор, който застрашава поминъка им е, че по-богатите фермери и инвеститори могат да си позволят да субсидират разходите за по-скъпи земеделски методи. Например инженерно наторяване и системи за капково напояване. Това им помага да навлязат в нишови пазари за премиум кафе, където печалбата е по-голяма.
Ендре Вествик, основател на угандийската компания за кафе Wild, се опасява, че това ще доведе до втора колонизация на стоката.
Всяко кафе, което се консумира от любителите му, основно допринася за увеличаване на неравенствата в света“, категоричен е той за западния потребителски пазар.
Вместо това Вествик се застъпва за земеделски решения, които връщат печалбите в страните на произход и фермерите.
Мисля, че предизвикателствата за устойчивостта на кафето могат да бъдат решени по други начини и мисля, и решенията трябва да бъдат взети от хората, които го отглеждат “, допълва той.
Кафето в битка срещу изменението на климата
Вествик отчасти възлага надеждите си на разработването на устойчиви на климата сортове кафени семена. Така кафето може да развие толерантност към суша, вредители и високи температури.
Има и доза скептицизъм спрямо този подход.
Тази програма за oтглеждане на кафе ще изисква години работа. А кафето просто не е приоритет в сравнение с други продукти, като по-питателните храни“, казва Мелвин Медина, служител във ФАО.
Как може да се възстанови кафето?
Сенчестите дървета, например, се използват за защита на кафените растения от пряка слънчева светлина и спомагат за преодоляването на температурните промени през целия ден. Така се предпазват кафените растения от силни ветрове и се подобрява качеството на почвата, тъй като листната постеля естествено наторява земята. Дълбоките им корени също могат да насърчат по-дълбоко проникване на дъждовна вода, така че кафеното растение да има по-лесен достъп до вода.
Новите технологии за напояване са друг ключов инструмент за управление на потреблението на вода. Системите за капково напояване позволяват на водата и тора да капе бавно към корените на растенията.
Ендре Вествик иска Wild и други компании за кафе в крайна сметка да разчитат на силата на природата и вярват в естественото възстановяване на кафето.
Мястото на кафето е в дивата естествена екосистема“, казва Вествик.
Това, с което експертите са единодушни е, че мерките трябва да се направят в момента и по начини, които са достъпни за повечето производители. Как се прави това, остава предмет на дебат и зависи от регионалните условия.
Прочетете още:
H&M стартира съвместно предприятие за събиране и сортиране на дрехи