ESG News

5 позитивни за климата новини от Европа

Климатичната и енергийната криза водят до тревожност, но настоящата година идва и с позитивни за климата новини

Споделяне:

Медиите играят важна роля в борбата с обречеността на климата, тяхна работа е да бъдат честни и точни в своите публикации, вместо да омаловажават ситуацията. И също така е важно да покажат, че има надежда. Въпреки многото поводи за безпокойство, когато става дума за климатични и природни кризи, хората не трябва да губят надежда – защото чувството за безнадеждност поражда апатия, пише изданието Euronews. През настоящата година добрите новини ще продължат да идват, тъй като възобновяемата енергия нараства, действията от страна на правителствата в Блока продължават, а протоколите за климата започват да изплащат дивиденти.

Ето пет подбрани от Euronews положителни за климата новини:

Търсенето на соларна енергия в Германия нараства

Германската компания за соларна енергия вижда нарастващо търсене, тъй като собствениците на жилища се стремят да намалят разходите си. Тенденцията, която се наблюдава в Германия може да увеличи приходите на Solarwatt с повече от 50% тази година или с до 500 милиона евро. Инсталирайки слънчеви панели, батерии и термопомпи, собствениците на жилища се стремят да намалят сметките си за енергия след чувствителните скокове на цените от миналата година, когато Русия спря износа на изкопаеми горива за Запада.

Ние сме доживотен доставчик на хора, които искат да разчитат на възобновяема енергия“, казва пред Euronews, главният изпълнителен директор на Solarwatt Детлеф Нойхаус.

Компанията трябва да достигне печалба през тази година.

Потреблението на вятърна енергия във Финландия расте

Вятърната енергия във Финландия се е увеличила със 75% миналата година, което повишава енергийната сигурност и целите за климата на страната, според Финландската асоциация за вятърна енергия (FWPA). Тъй като почти половината от вятърната енергия на Финландия е местна собственост, възобновяемият енергиен източник осигурява значителен спасителен пояс по време на настоящата енергийна криза.

Растежът на възобновяемите енергийни източници също помага на Финландия да постигне своите амбициозни цели в областта на климата. Страната се надява да бъде една от първите в Европа, достигнали нетна нула, като си поставя цел за 2035 г. – доста преди целта на ЕС за 2050 г.

Чистата енергия в данни

Нови данни на Евростат показват, че соларната, вятърната и други „зелени“ източници са допринесли с 21.8% за общото потребление на енергия в ЕС.

Въпреки че това е спад от 0.3 процента спрямо 2020 г., докладът извежда, че енергийната инфраструктура на Европа все още се движи в правилната посока.

Миналият месец Международната агенция по енергетика разкри, че светът е готов да добави толкова много възобновяема енергия през следващите пет години, колкото през последните 20 години.

Три лесни и евтини решения могат драстично да намалят емисиите

Ново изследване посочи три малки интервенции, които биха могли да предизвикат бърз преход към декарбонизация и може да са най-бързият начин за стимулиране на глобални действия.

Тези положителни повратни точки биха могли драстично да намалят въглеродните емисии в някои от най-замърсяващите сектори в света, включително дават „правдоподобни основания“ за надежда.

Париж напредва с разширяването на велосипедни алеи

Пътуващите в Париж се възползваха от наскоро разширената мрежа от велосипедни алеи в столицата, за да заобиколят прекъсванията на обществения транспорт в резултат на национална стачка.

Трафикът по велосипедните алеи често се увеличава по време на последните стачки. Последната стачка в парижкото метро на 10 ноември повиши използването на велосипедните алеи с 80% спрямо средното ежедневно използване през този месец.

В опит да се превърне Париж във „велосипеден град“ и да премине към въглеродна неутралност, кметът Ан Идалго инвестира над 150 милиона евро в нова велосипедна инфраструктура през последните години.

Прочетете още: 

Добрите примери в селското стопанство на Великобритания

 

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ