ESG News

Добрите примери в селското стопанство на Великобритания

Голямо предизвикателство за постигане на нетната нула са животните, отглеждани като добитък

Споделяне:

Селското стопанство е основен източник на вредни емисии, предава Euronews. Според проучване на Оксфордския университет от 2020г. настоящите земеделски компании правят невъзможно ограничаването на глобалното затопляне до 1.5°C дори ако всички други вредни за климата индустрии се декарбонизират.

Голямо предизвикателство за постигане на нетната нула са животните, отглеждани като добитък. Според ООН, индустриализираното животновъдство представлява поне 14.5 % от причинените от човека глобални емисии и 32 % от емисиите на метан, един от най-големите двигатели на глобалното затопляне. За целта за постигане на нулеви нетни емисии, преминаването към храни на растителна основа може да се окаже от съществено значение.

Селското стопанство в търсене устойчивост

Правозащитната организация Хора за етично отношение към животните (PETA) стартира първите си награди за земеделие, за да помогне на потребителите в Обединеното кралство в търсенето на щадящи климата и животните храни. Фокусирайки се върху етичното земеделие без животни, наградите са с насоченост към екологичните практики и продукти.

Всеки носител на тази чисто нова награда показва отлични постижения в своята област“, ​​казва директорът на PETA за вегански корпоративни проекти Доун Кар.

От ферма за морски водорасли в Шотландия до производител на говеждо месо, който наскоро премести всичките си крави в убежище, ето някои от забележителните победители:

Фермата за говеждо и млечни продукти, която стана „веганска“

Бившият производител на говеждо и млечни продукти Лорънс Кенди взе смелото решение да пенсионира стадото си от крави и да премине към производство на зърнени култури. Първоначално Лорънс планирал да превърне фермата си в органична. Но свързаните с това разходи и въздействието върху околната среда – съчетано със спад в търсенето на органично мляко – го карат да потърси други възможности. Той си поставя за мисия да развие „веганска“ ферма.

 Колкото повече  разглеждам веганството, толкова повече научавам, че решава всички проблеми“ , каза Лорънс.

Биоцикличното веганско земеделие изключва всяко търговско животновъдство и клане на животни и не използва никакви суровини от животински произход. В практиката се използват мулчиране, компостиране и естествени торове за насърчаване на здрава почва, а биоразнообразието се насърчава, за да се осигури здравословен баланс на хищници, хранещи се с вредители.

Днес Лорънс отглежда вегански и органични бобови и зърнени храни във фермата Нордууд в Дорсет, Англия. Неговите крави живеят мирно в резервата за животни Хилсайд в Норфолк. Оттогава Нордууд стана първата бивша ферма за животни, която получи акредитация за Biocyclic Vegan Standard в Европа.

Тази система на отглеждане има за цел да причини възможно най-малко вреда на животните и околната среда и възприема веганските принципи“, казва Лорънс.

Той добавя, че достигането до нетната нула изисква намаляване на броя на добитъка в световен мащаб.

Компанията, която събира водорасли отговорно

Шотландският бизнес SHORE Seaweed отглежда 10 вида органични, отговорно събрани морски водорасли. Реколтата влиза в приложение за производството на песто, чипс и други продукти, пълни с протеини, фибри, магнезий, калций, желязо и йод.

Морските водорасли са много питателни и се отглеждат в хармония с природата, без да се използват земя, сладка вода или химикали“, казва управляващият директор на компанията Питър Елбърн.

Разположен в Уик, в далечния североизток на Шотландия , SHORE ръчно реже морските водорасли, за да позволи естественото повторно израстване на растенията. Компанията внимателно управлява местното растително разнообразие на своите места за прибиране на реколтата, за да гарантира, че техниките ѝ са устойчиви.

Компанията, която помага на другите да преминат на растителна основа

Tolhurst Organic в Оксфордшир е най-голямата веганска и органична ферма в Обединеното кралство. Тя има органично сертифитициране от повече от 30 години. Това я прави една от най-дълго работещите ферми за органични зеленчуци в Англия.

През последните 10 години във фермата няма пасищни животни, нито се употребяват животински продукти. Системата „без запаси“ използва по-малко земна площ от системите, които зависят от добитъка. Друго предимство е, че има по-ниски енергийни изисквания, което води до много по-нисък въглероден отпечатък.

Биоразнообразието и управлението на местообитанията са в основата на дейността на Tolhurts. Основателите на компанията регенерират почвата и подкрепят дивата природа, като засаждат живи плетове и дървета. Повишеното биоразнообразие е осигурило здравословен баланс на хищници, хранещи се с вредители, което позволява на фермата да избягва напълно употребата на вредни химикали. Те не само предлагат доставки на кутии с пресни зеленчуци на местните жители на Оксфордшир, но също така дават съвети за органично отглеждане на зеленчуци на други фермери и всеки, който се интересува.

Като фермер, защитата на системите за производство на храни означава адаптиране към промяната. Горд съм, че управлявам най-старата органична веганска ферма в Обединеното кралство и насърчавам други фермери да се откажат от животновъдството“, казва Иън Толхърст от Tolhurst Organic.

Общият въглероден отпечатък на фермата възлиза на около осем тона – колкото една средна къща в Обединеното кралство. В сравнение с конвенционалните продукти от супермаркетите, зеленчуците на Tolhurst са с 90 % по-ефективни.

Прочетете още:

Siemens и 80 Acres ще развиват устойчивото земеделие

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ