ESG News

Какво може да повиши нивата на рециклиране?

Ако производителите на опаковки в САЩ станат законно отговорни за справянето с отпадъците, рециклирането на материалите може да се увеличи с до 48%

Споделяне:

Америка би могла да увеличи нивата на рециклиране на печатна хартия и опаковки с почти 50%, ако приеме индекса за разширена отговорност на производителя (ERP), според Recycling Partnership. ERP е често срещан в Азия и Европа, но почти не се прилага в САЩ, предава Bloomberg. Законът задължава производителите на продукти, които се трупат на сметища, да се присъединят или да финансират организации, които улесняват рециклирането на отпадъците. През 2021 г. Мейн и Орегон станаха първите щати, които приеха такива закони за хартиени и пластмасови опаковки. Колорадо и Калифорния ги последваха миналата година.

Защо ERP e работещо решение?

Recycling Partnership проучва законите за EPR в седем различни юрисдикции по целия свят, от Южна Корея до Британска Колумбия в Канада, избрани по географско местоположение и политически подход.

Проучването установи, че въпреки разликите между страните, нивата на рециклиране в пет от юрисдикциите са се повишили с над 75% и с над 60% в останалите две. В Белгия и Испания преди и след въвеждането на ERP, разликата е драстична: нивата на рециклиране са скочили от 10% или по-малко над 80%.

Според Дилън де Томас, главен автор на доклада и вицепрезидент по публична политика и правителствени въпроси в The Recycling Partnership има няколко причини за скоковете. Законите предоставят повече пари за инфраструктура като съоръжения за сортиране и налагат равен достъп до едни и същи възможности за рециклиране на всички общности. Те също така представляват финансов стимул за производителите да преработят опаковките си, за да имат по-малко разходи.

Анализът показва, че подобни подходи в САЩ биха довели до еквивалентни увеличения в сортирането и обработката на такива отпадъци. Според Дилън де Томас родния му щат Орегон, който прие закон за ERP 2021г. е добър пример за това как може да работи.

Сега е възможно да се рециклират много повече материали в Портланд, отколкото в крайбрежните райони. След като законът бъде приложен, всички ще имат една и съща система за рециклиране“, посочва Дилън де Томас.

Интересът към законите за EPR нараства с осъзнаването на замърсяването с пластмаса. Пластмасата задръства сметища, океани и потоци и вреди на дивата природа. Микропластмаси се откриват и в човешката кръв и майчиното мляко. Степента на рециклиране в САЩ, особено на пластмасови опаковки, е нищожна. Нацията е рециклирала по-малко от 9% от пластмасата, която е генерирала през 2018 г., според Агенцията за опазване на околната среда.

Прочетете още:

Примери от Европа: Нови правила за рециклиране в Испания

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ