ESG News

Три лесни и евтини решения, които могат драстично да намалят емисиите

Тези промени бързо и евтино може да се интегрират в световната икономика

Споделяне:

Учени представиха по време на приключилия наскоро икономически форум в Давос три лесни решения, които биха могли да намалят драстично вредните емисии в някои от най-замърсяващите сектори в света. Тези промени ще имат положителен ефект върху околната среда и ще помогнат за декарбонизацията.

Трябва да намерим и задействаме положителни социално-икономически повратни точки, ако искаме да ограничим риска от вредните климатични повратни точки. Колкото повече се инвестира в социално-икономическата трансформация, толкова по-бързо ще се развие тя – светът ще стигне до нетни нулеви емисии на парникови газове по-рано”, казва Тим Лентън, главен автор на доклада.

Какво е „положителна повратна точка“ за изменението на климата?

В положителна повратна точка новата технология с нулеви въглеродни емисии напредва до етапа, в който е по-добра и по-конкурентноспособна от по-старите и по-замърсяващите версии. След това води до момента, в който новото решение става по-достъпно и по-евтино, докато старата технология намалява.

Авторите на доклада отбелязват, че това се наблюдава в електроенергийния сектор, в който вятърната и соларната енергия съставляват повече от 75 % от новия капацитет за производство на енергия през 2022 г.

С напредването на времето има нужда от целенасочени действия“, казва Марк Мелдрум от устойчивата консултантска фирма Systemiq, която изготвя доклада с Университета на Ексетър.

Той добавя, че всяка пресечна точка на свръх ливъридж дава пространство за преминаване на други и поставя началото на лавина от положителни повратни точки, които насочват далеч от климатичната катастрофа. Те се дефинират като три „точки на супер лост“ – лесни, евтини промени, които биха имали най-голямо въздействие върху декарбонизацията.

Кои са трите повратни точки?

Трите решения са идентифицирани въз основа на това къде една малка намеса би могла да има най-голямо въздействие. Те не само биха намалили вредните емисии в един сектор, но биха могли също да подкрепят по-бързи промени в други сфери на икономиката.

  • Да се увеличат продажбите на електрически превозни средства

Повратната точка за автомобилния транспорт вече е много близо. Цената на електрическите превозни средства намалява, а инфраструктурата за зареждане се подобрява, което ги прави все по-привлекателни за потребителите и производителите. Цената на литиевите батерии е спаднала с 90 % през последните 10 години, се посочва още в доклада. А увеличаването на електромобилите до 60 % от глобалните продажби на автомобили до 2030 г. може да намали още повече цените на батериите, спомагайки за намаляване на разходите във вятърната и слънчевата индустрия по пътя.

  • Протеините на растителна основа да станат по-достъпни

Използването на покупателната способност на публични институции като болници, училища и правителства за закупуване на растителни протеини може да бъде „мощен лост за увеличаване на усвояването на тези продукти“, се посочва в доклада.

В Обединеното кралство и ЕС публичните институции съставляват около 5 до 6 %  от продажбите на храни – достатъчно, за да имат „съществено“ въздействие върху сектора. Това решение може също така да помогне за промяна на мненията на хората относно протеините на растителна основа, като ги насърчи да се откажат от животинските продукти.

Растителните протеини произвеждат около 90 % по-малко емисии от месото. Намаляването на консумацията на месо би намалило емисиите от земеделието, както и ще освободи земя, използвана за селско стопанство, за да помогне на дивата природа и улавянето на въглерод. Намаляването на търсенето на животински протеин може също да премахне някои от стимулите за обезлесяване.

  • Мащабно интегриране на „зелен амоняк“ в торовете

Повечето торове се произвеждат с амоняк, а той се произвежда с помощта на природен газ. Това води до около 1.8 % от глобалните емисии. Но този амоняк може да се произвежда и с помощта на водород, произведен с чиста енергия. Докладът предполага, че ако правителствата изискват само 25 % от амоняка в торовете да идва от зелен водород, това може да има огромно въздействие върху околната среда. Търсенето на оборудването, което се използва за производството на този водород, ще се увеличи, а това ще ускори растежа му и ще го направи по-евтино. Разходите за други индустрии също ще се свият, сред които производството на стомана и корабоплаването.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ