ESG News

Лондонската фондова борса създава въглероден пазар

Лондонската фондова борса стартира доброволен въглероден пазар, за да улесни финансирането на проекти, които са с фокус върху смекчаване на изменението на климата

Споделяне:

Изменението на климата и борбата с последиците е предизвикателство за финансовата екосистема. За да улесни финансирането на проекти, които да смекчават тези проблеми, Лондонската фондова борса (LSE) стартира доброволен въглероден пазар. А това е важна стъпка за постигане на нетната нула.

Проектът позволява на фондовете и компаниите да набират средства, които да отиват за проекти, допринасящи за намаляване на количеството парникови газове в атмосферата – както природни, така и технологични. Очаква се те да генерират въглеродни кредити.

Какви са целите?

Пазарът е предназначен да подкрепя корпорации, които компенсират остатъчните и неизбежните емисии по време на трансформацията си до нетната нула. Проектите за компенсиране на въглеродни емисии противодействат вредните парникови газове и свързаните с това кредити. 

Лондонската фондова борса първоначално обяви намерението си да създаде доброволен въглероден пазар през ноември 2021 г. А фондовете и компаниите вече могат да набират средства от инвеститори, като капиталът е насочен към проекти за смекчаване на климата, включително повторно залесяване или улавяне на въглерод.

Въглеродни компенсации

Япония наскоро обяви, че отваря пробна търговия с въглеродни кредити в Токио. Целта е постигането на въглеродни компенсации.

Като фокус за политиците, това вероятно ще бъде обсъдено на преговорите за климата в Египет през ноември, но глобалният пазар за доброволни въглеродни кредити, за разлика от обвързващите ангажименти за намаляване на емисиите от компании и държави, остава до голяма степен нерегулиран.

Съгласно новите правила фондовете и компаниите ще трябва да разработят план, проверен от Органа за финансово поведение, който брифира проекта за намаляване на въглеродните емисии, който иска да финансира.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ