ESG News

Снимка: Facebook
Еко активистите от организацията Just Stop Oil

Коя е организацията, която хвърли супа върху картина на Ван Гог?

Тази демонстрация не е първата на групата, целяща да привлече вниманието върху наболял проблем

Споделяне:

Активистите от групата Just Stop Oil привлякоха вниманието след петъчната си демонстрация. Част от протестиращите хвърлиха доматена супа върху картината “Слънчогледи” на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон. Тази акция не е първата на групата, която залепва картини и блокира пътищата в Англия.

Кои са Just Stop Oil?

Just Stop Oil е движение, което следи дали британското правителство се е ангажирало да прекрати всички нови лицензи и разрешения за проучване, разработване и производство на изкопаеми горива в Обединеното кралство. Членовете на групата действат радикално, като целта им е да гарантират, че правителството ще въведе необходимите за опазване на природата мерки.

Снимка: Афродита Дурмишева

Неотдавна правителството на Обединеното кралство стартира процес за проучване за нефт и газ в Северно море, край източното крайбрежие на Англия.

Протестното движение определя действията си като ненасилствена гражданска съпротива спрямо действията на правителството.

След демонстрациите през уикенда, този понеделник активистите предизвикаха хаос по път M25.

Хулигани или активисти?

След като хвърлят супа по произведението на Ван Гог, пръскат с боя шоурума на Aston Martin. Just Stop Oil блокират пътища, като окачват кабели на моста.

Въпреки че донякъде целта е да се ядосат възможно най-много хора, групата го прави, за да изтъкне проблеми, които би трябвало да предизвикат още по-масов гняв.

Just Stop Oil желае да се спре добива и използването на петрол, както и всички други изкопаеми горива в Обединеното кралство. Последните месеци групата провежда поредица от протести, включително блокиране на петролни терминали, преди да започне поредицата от противоречиви действия, ескалирали във вандализъм през последните няколко дни.

Снимка: Афродита Дурмишева

Какво иска движението?

Just Stop Oil каза, че намерението на групата е да генерира публичност и да „създаде дискусия“ за климатичната криза. Поддръжниците на Just Stop Oil правят демонстрации на “Даунинг стрийт” всеки ден през октомври от 11.00 ч. Според активистите климатичните изменения застрашават човешките права. 

Неспиращи провокации с добра кауза?

Протестът включва непрекъснати провокации от страна на активистите от Just Stop Oil, 400 от които попаднаха в ареста само този месец. Кампанията датира от април тази година. Арестите са повече от 1700, като в момента 5-ма активисти са в затвора.

Протестът, който датира от август месец тази година, няма да спре, докато активистите не изпълнят целта си – да няма петрол и газ в Обединеното кралство.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ