ESG News

Какво поражда дистанцията спрямо климатичните изменения?

Дезинформацията за климатичните изменения подхранва този феномен, включително и недоверието на по-скептично настроените хора

Споделяне:

През последните години климатичните изменения захраниха нови психологични и поведенчески феномени. Освен зелено измиване и наскоро появилото се зелено мълчание от страна на компаниите, има климатична тревожност и климатична дистанция. Последното се проявява в дистанцирането от новини и данни, свързани с климатичното изменение.

В третия епизод на подкаста „Планетата ни е важна“ по темата говори Елица Станева – Бритън, психолог по образование с научен интерес в областта на климата.

Как хората се дистанцират от климатичните изменения?

Според Елица Станева-Бритън от научна гледна точка дистанцията се проявява на различни нива: социално, пространствено и времево. Социалната дистанция е породена от редица фактори, като култура и раса. При пространствената дистанция хората се отдалечават от проблеми, които са им далечни. При така наречената времева дистанция човек се отдалечава от нещо, което е му е чуждо и далечно.

Въпреки, че промените се случват тук и сега, някак си когато не виждаме тези бедствия и други неща, които ни засягат, наистина вече не мислим толкова много за бъдещето. Социалната дистанция може би е обвързана с пространствената, или когато най-засегнати биват уязвимите общества, те са пак по-далеч от нашето така наречено развито общество. Или когато тези общества са по-развити от нас, ние пак игнорираме проблема. Последната, главна дистанция се води хипотетичната дистанция, това е очевидно игнориране на научни данни, че климатичните промени се случват.“

Според Елица Станева- Бритън хората често се отчуждават от данните, не поради нежелание, а поради страх.

Заливането с дезинформация и фалшиви новини, захранва мнението на по-скептичните хора, които не вярват в климатичните промени. Според Елица Станева-Бритън негативните последици от климатичните изменения допринасят за поставянето на дистанция спрямо тях.

Създаването и продължаването на диалога за климатичните промени е едно от възможните решения на проблема.

Цялото интервю, чуйте в звуковия файл.

Прочетете още: 

Младите се страхуват за бъдещето си поради климатичните промени

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ