Базиран в Сиатъл стартъп, подкрепен от част от ранните инвеститори в Beyond Meat, пусна тази седмица първото кафе без зърна. Чрез своя нов продукт компанията си поставя за цел да намали въздействието върху околната среда на популярната напитка.
Новият кофеинов продукт използва суперхрани и отпадъчни съставки на растителна основа, като семена от фурми, за да имитира молекулярната структура на кафето.
Иновацията привлече редица големи инвеститори, които до момента са вложили 49.1 млн. евро, равняващи се на 51.6 млн. долара, в компанията Atomo Coffee.
Какво е въздействието на кафето върху околната среда?
Повишаващите се температури в световен мащаб принуждават фермерите – особено произвеждащите кафе от сорта Арабика, да търсят по-високо разположени земи, в които да добиват реколтата си. По този начин те унищожават големи горски масиви, търсейки по-хладен климат.
Обезлесяването е вторият най-сериозен причинител на климатични промени – след горенето на изкопаеми горива. Скорошни проучвания сочат, че към 2050 г. близо половината земя, на която в момента се отглежда кафе, ще е непродуктивна заради климатичните изменения.
Кафето причинява обезлесяване с доста сериозни темпове – с десет пъти площта на нюйоркския Сентрал парк дневно, равняващи се на 34 кв. м гори“, казва главният изпълнителен директор и съосновател на Aromo Анди Клайч. “В случая става въпрос за машината за кафе, която никога не спира да работи и търси нови земи, които да завземе. Ние ще се опитаме да спрем този процес“, допълва той.
Как кафето без зърна ще спаси планетата?
От Atomo споделят, че тяхното студено кафе без зърна е генерирало 93% по-малко въглеродни емисии и е ползвало с 94% по-малко вода от обикновеното кафе. Списание Time го обяви за едно от 200-те най-добри изобретения за 2022 г.
От компанията очакват подобни резултати и за своето топло кафе без зърна, което се прави предимно с помощта на преработени съставки, като семки от фурми, които обикновено се изхвърлят при производствения процес, както и слънчогледово семе, грахов протеин, просо, лимон, сминдух, сода и др.
Семената се накисват в екстракт от грозде, цикория и други аромати, преди да се подсилят с кофеин от чай.
Първоначално от Atomo планират да се насочат към кафенетата, а не към супермаркетите. Печеното кафе на компанията ще се продава за 20 евро в опаковка от 450 гр.
От Atomo вече са започнали преговори с повечето големи компании в сектора.
Всички те са наясно, че след 20-30 години ще има проблем с доставките на кафе и желаят да го изпреварят с готово решение“, казва Клайн.
Четете още:
Екстремното време прави кафето по-скъпо, а вкусът му става по-лош