Ако не се направи нищо, трябва да забравим за кафето след няколко години“, предупреждава базиран в Малави колектив за кафе.
Светът ще трябва да обуздае пристрастяването си към кафето, тъй като глобалното затопляне оказва негативно влияние върху него, предупреждава нов доклад. Дори повишаването на глобалните температури да бъде ограничено до 1,5ºC, земята, подходяща за отглеждане на кафе, ще намалее с 54 процента до края на века. Това ще има опустошителни последици за фермерите, които разчитат на кафето за препитанието си в страни като Бразилия, Етиопия и Виетнам, съобщава Euronews Green. Това също ще засегне вкуса, наличността и цената на кафето, както и свързаните с него бизнеси.
Дребните производители на кафе живеят на фронтовата линия на климатичната криза, въпреки че са допринесли малко за проблема с глобалното затопляне“, казва Патрик Уат, главен изпълнителен директор на Christian Aid, международната агенция за развитие, която е изготвила доклада.
Организацията с нестопанска цел казва, че е време богатите нации да подкрепят фермерите в по-бедните нации, засегнати от изменението на климата.
Как кафето се влияе от климатичните промени?
Нашият опит показва, че в година, в която дъждовете в началото на сезона са били слаби или изобщо ги е нямало, цъфтежът на кафето също е изключително слаб. Напоследък това се повтаря често”, казва Максън Нгамби, главен изпълнителен директор на Mzuzu Coffee Cooperative в Малави.
Тъй като екстремните метеорологични условия и природните бедствия са все по-чести, производителите на кафе и другите фермери стават все по-уязвими. Това се наблюдава особено в развиващите се страни, където фермерите често не са компенсирани за продукцията си и ефектите от изменението на климата се усещат по-силно.
Въздействието на изменението на климата върху производството на кафе е видимо, включително чрез високите нива на ръжда по листата на кафето“, казва Итна Текалигне, мениджър на Christian Aid за Етиопия.
По данни на Christian Aid тези условия ще намалят количеството земя, подходяща за отглеждане на кафе, с 54,5 процента. Това ще се случи, дори ако глобалното повишаване на температурата се поддържа в рамките на целта на Парижкото споразумение от не повече от 1,5 до 2ºC над прединдустриалните нива.
Бразилия и Виетнам усещат най-голямото въздействие от климатичните промени. Виетнам отчете рекордно високи температури от над 44ºC по-рано този месец, като експерти по климата предупреждават, че това екстремно време вероятно ще продължи.
Въглеродният отпечатък на кафето
Самото производство на кафе също допринася за кризата. Отглеждането на един килограм кафе може да доведе до емисии на парникови газове, еквивалентни на 15,33 кг въглероден диоксид, според изследователи от University College London (UCL). Промяната на начина на отглеждане, транспортиране и консумация на кафе може значително да намали този отпечатък.
Покачващите се температури вероятно ще повлияят и на цената на кафето през следващите години.
Глобалното ценообразуване на кафето трябва да вземе предвид факта, че фермерите полагат повече усилия, за да запазят площите с кафе и следователно производствените им разходи нарастват. Ако това не се вземе предвид, за съжаление повечето производители ще се откажат от отглеждането на кафе“, казва той.
В своя доклад Christian Aid призовава правителството на Обединеното кралство да увеличи финансирането на климата и да анулира „несправедливите“ исторически дългове за развиващите се нации.
„За да се справят с първопричините за проблема, Обединеното кралство и други богати страни трябва да изпълнят обещанията си и да финансират подкрепа за фермерите в по-бедните страни, за да отглеждат устойчиви на климата култури и да разнообразят източниците си на доходи“, казва Патрик. Анулирането на непоносимите дългове на много страни производителки на кафе също би освободило допълнителни ресурси за справяне с изменението на климата и бедността”, допълва той.
Прочетете още: