ESG News

Какви екологични щети нанасят вейповете?

Тютюневите отпадъци са един от най-големите източници на пластмасово замърсяване на планетата

Споделяне:

Трилиони угарки от цигари се изхвърлят всяка година, като замърсяват почвата и моретата с токсични химикали и вредни пластмаси. А на фона на цялото замърсяване от цигарите, вече има нов вид отпадък – пластмасата от набиращите популярност вейпове, пише Euronews Green.

Вейпингът е рекламиран като по-малко вредна алтернатива на тютюнопушенето, но представлява по-голяма заплаха за околната среда. Практиката набира популярност през последните години и все повече хора искат да откажат цигарите, пушейки вейповете. Само в Обединеното кралство броят на възрастните, които използват електронни цигари, е нараснал от 1.7% през 2012 г. до 7.1% през 2019 г., според Public Health England.

Вейповете се предлагат в различни форми и вкусове. Някои са за многократна употреба и се пълнят с пластмасови патрони за еднократна употреба, други са изцяло за еднократна употреба. Така отпадъците се умножават. Проучване на Material Focus установи, че около 1.3 милиона електронни цигари за еднократна употреба се изхвърлят в Обединеното кралство всяка седмица, т.е. по две всяка секунда. Докато приключите с четенето на тази статия, 100 вейпа ще бъдат изпратени на депото за отпадъци.

Тъй като пазарът на вейп е главно собственост на тютюневата индустрия, е легитимно да се запитаме дали вейпингът е по-екологичен от пушенето, или дали тютюневата индустрия се е влошила. Сега нашата планета е изправена пред нова заплаха: отпадъците от електронните цигари“, пишат изследователите Жереми Пурчез, Клеман Мерсие и Валери Форест в научна статия по темата.

Електронните цигари не се рециклират

Ключова част от проблема е, че вейповете за еднократна употреба рядко се рециклират, като само 30% се използват повторно. Покрити с ярко оцветена пластмаса, те съдържат благородни метали – особено в своите литиеви батерии. Електронните цигари за еднократна употреба съдържат 0.15 г литий, като над 1.3 милиона се изхвърлят всяка седмица. Това се равнява на 10 тона литий годишно, еквивалентно на литий в батериите в 1200 електрически превозни средства.

Проблемите не спират дотук

Тъй като батериите и платките на вейповете се развалят, се отделят и токсични химикали в околната среда, а корпусът им се смила във вредна микропластмаса. Когато се рециклират, компонентите създават риск от пожар. Повечето хора не се замислят какво се случва с тяхната електронна цигара, когато я изхвърлят. Близо половината от младите не знаят какво да правят с използваните устройства, след като свършат. Над половината съобщават, че са ги изхвърляли на боклука, установи проучване на Truth Initiative, организация за повишаване на осведомеността относно пушенето и пиенето.

Производителите често не предлагат ясни насоки как да се изхвърлят и вместо да насърчават рециклирането, рекламират вейпове за еднократна употреба.

Трябва да предприемем спешни действия сега и да гарантираме, че те ще бъдат рециклирани. Изхвърлянето на вейпове означава, че изхвърляме някои от най-ценните материали на нашата планета“, посочва Скот Бътлър, изпълнителен директор на Material Focus.

Той прехвърля отговорността върху производителите на електронни цигари, като казва, че трябва да направят повече, за да се справят с кризата.

Производителите и търговците на дребно трябва да работят заедно, за да гарантират, че трябва да накарат хората да знаят, че вейповете никога не трябва да се събират в контейнери, а вместо това да се рециклират“, добави Бътлър.

Рециклирането трябва да бъде улеснено и производителите и търговците на дребно могат да станат част от решението, като добавят пунктове за събиране в магазина.

Други смятат, че държавата трябва да се намеси, за да насърчи безопасното рециклиране и минимизиране на отпадъците чрез регулиране.

За щастие отпадъците от вейп са предотвратима екологична катастрофа, но за да бъде избегната, електронните цигари за еднократна употреба трябва да бъдат по-добре регулирани“, пишат учените Жереми Пурчез, Клеман Мерсие и Валери Форест.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ