ESG News

Цигарени фасове се използват за пълнеж на меки играчки и възглавници

Индийска фабрика рециклира цигарени угарки в пълнеж за меки играчки

Споделяне:

Около 4,5 трилиона цигарени фасове се изхвърлят всяка година в световен мащаб. 90 % от тях съдържат небиоразградими пластмасови филтри. Те са направени от пластмаса, наречена целулозен ацетат. При изхвърляне на цигарените фасове никотинът, тежките метали и други химикали замърсяват околната среда.

Индийска компания намери начин да оползотвори ненужните цигарени угарки, като ги превръща в пълнеж за меки играчки.

Наман Гулта вижда потенциална бизнес възможност в тяхната преработка. 

Преработката им в набор от продукти, включително играчки и възглавници, е идея на бизнесмена Наман Гупта. 

„Започнахме с 10 грама (фибри на ден), сега правим 1000 килограма. Годишно сме в състояние да рециклираме милиони цигарени угарки“, казва той.  „Не става въпрос само за пари. Ние го правим, за да служим на обществото и да предоставим решение.“

Във фабриката му в покрайнините на Ню Делхи, екип от жени преработва фасовете във влакна и хартия. От хартията се прави каша, смесва се с органично вещество и се превръща в горим репелент против комари. Влакното се почиства и избелва с органични химикали, които неутрализират токсините. Белият пълнеж се използва за меки играчки и възглавници. 

Компанията на Наман Гулта – Code Effort – е рециклирала досега над 300 милиона фасове от градските улици.

Как се стига до пластмасовите филтри?

Хората пушат или дъвчат тютюн от хилядолетия. Изобретяването на машината за свиване на цигари в края на 19-ти век,  увеличава производството им.

Вредното влияние на тютюнопушенето върху организма става ясно на по-късен етап. В края на 30-те години на миналия век учените започват да правят връзки между цигарите и рисковете за здравето. Oбщественото безпокойство нараства, а тютюневите компании търсят решения, едно от които са филтрите за цигари.

Предприятията за тютюн изпробват множество различни филтриращи материали, като памук, въглен и хранително нишесте. Накрая се насочват към пластмасово влакното, наречено целулозен ацетат, което остава полимерът на избор днес.

Фасовете от цигари са най-изхвърляният отпадък в света

Фасовете от цигари са най-изхвърляният отпадък в света според Програмата на ООН за околната среда. Много от тях се озовават в океаните и плажовете. Това води до катастрофални последици за морската среда.

Световната здравна организация изчислява, че 267 милиона души, което е близо 30% от пълнолетното население на Индия, употребяват тютюн. Фасовете затрупват градските улици, в които общите стандарти за чистота са ниски.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ