ESG News

Планината от електронни отпадъци се трупа бързо

Проучване на Global E-Waste Monitor показва, че до три десетилетия купчината ще нарасне до 110 милиона тона

Споделяне:

Количеството на глобалния електронен отпадък, натрупан до 2050 г., ще достигне 110 милиона тона. Това показва проучване на Global E-Waste Monitor, което включва всякакъв вид вече използвана електроника – компютри, телевизори, лаптопи, смарт телефони и устройства. В отговор на проблема с тази растяща планина от боклук бизнесът трябва да създаде устойчиви решения, като модел за наем на техника или да рециклира стара, вдъхвайки ѝ нов живот.

Потребители също трябва да експериментират, опитвайки се да намалят осезаемо личния си електронен отпадък. Един от вариантите е наемането на техника, вместо нейното закупуване. На пазара в Европа, а и вече в България, има няколко големи играчи, които предлагат различни възможности за наем на техника. Друго решение за намаляване на електроните отпадъци е обновената техника.

Нисък дял на рециклиране

В борбата за намаляване на електронния отпадък помага и възможността за връщане на стара техника, като немалка част от изброените компании имат програми за изкупуване. Проучването на Global E-waste Monitor показва, че през последните три години едва 17% от всичката използвана електроника се рециклира и ѝ се дава нов живот, но иновативните бизнеси все повече работят в посока статистиката да бъде променена.

През 2015 г. Европейската комисия прие план за действие с цел ускоряване на прехода на Европа към кръгова икономика, засилване на конкурентоспособността в световен план и насърчаване на устойчивия икономически растеж.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ