ESG News

Две български училища получиха световно екологично признание

В Глобалните дни за действие на Програма „Екоучилища“ тази година се включиха общо 752 393 ученици от 2 129 училища в 104 държави

Споделяне:

Две български училища бяха отличени в Глобалните дни за действие на Програма „Екоучилища“, които се провеждат от целия свят. Общо 52 родни учебни заведения се включиха в глобалната инициатива, която пък успя да привлече тази година повече от 752 393 ученици от 2 129 училища в 104 държави.

Високите оценки са за ОУ „Христо Ботев“ – Варна, чиито учители и ученици се разходиха до плажната ивица и изписаха своето екопослание с миди, и 40 СУ „Луи Пастьор“ – София, които направиха танцова щафета.

Глобалните дни за действие се проведоха между 31 октомври и 7 ноември, а в рамките на инициативата у нас учебните заведения организираха и споделиха над 145 различни дейности, свързани с опазването на околната среда, като за пореден път доказаха, че са неразделна част от световната екологична общност.

„Влез в зеления кръг“

Сред тазгодишните участници са и 18 нови родни учебни заведения, които направиха първи стъпки към сертифицирането си по Програма „Екоучилища“. В началото на октомври те се присъединиха към „Влез в зеления кръг“ – съвместната инициатива на „Девин“ ЕАД и Българско движение „Син флаг“.

В рамките на Глобалните дни на действие учители и ученици реализираха успешни дейности и показаха своята готовност да станат част от обществото на Екоучилищата.

„В България Глобалните дни за действие бяха обявени с призив към всички да споделят активно дейностите си, насочени към един по-устойчив свят. Инициативата имаше за цел да отпразнува и да демонстрира действията, предприети от участниците в програма „Екоучилища“, както и да помогне на новоприсъединилите се към програмата учебни заведения по съвместната инициатива „Влез в зеления кръг“ на „Девин“ и „Син флаг“ да усетят силата и вдъхновението, които програмата дава на своите членове,“ сподели Петя Йорданова, координатор на програма „Екоучилища“.

„Целта на инициативата у нас бе да даде гласност на ползотворната активност и положителната промяна, която тя носи не само за децата, но и за техните родители и за обществото като цяло“, добави тя.

Българското участие

Отдадеността и амбицията на учениците и децата от ДГ „Морски свят“ (Варна), ДГ „Валентина“ (Ямбол), ОУ „Христо Ботев“ (Велико Търново), ОУ „Петър Берон“ (Пловдив), НУ „Васил Левски“ (Сливен), СУ „Христо Ботев“ (Карнобат), ОУ „Тодор Каблешков“ (София), ОУ „Христо Ботев“ (Бургас), ОУ „Св. Климент Охридски“ (Бургас), СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ (Поликраище), СУ „Пейо Яворов“ (Стралджа), ПГСС „Никола Пушкаров“ (Попово), ОУ „Н. Й. Вапцаров“ (Ботевград), ПГО ,,Елисавета Багряна“ (Бяла Слатина), Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ (Кюстендил), ОУ „Алеко Константинов“ (Перник), 40 СУ „Луи Пастьор“ (София) и ОбУ „Св. Климент Охридски“ (с. Дебрен) спомогнаха за ангажирането на цялата общност около проекта „Влез в зеления кръг“ с интересни и смислени дейности, насочени към опазване на околната среда и планетата.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ