ESG News

Гугъл картите ще показват най-екологичните маршрути при пътуване

Новата възможност за избор на по-устойчив маршрут ще спомогне за оптимизиране на планирания път, като намали потреблението за гориво

Споделяне:

От днес Гугъл (Google) въвеждат нова опция в приложението си Гугъл карти (Google maps) – изчисляването на най-екологичните маршрути. Нововъведението засяга близо 40 държави в Европа, сред които и България, съобщават от БТА.

Новата възможност за избор на по-устойчив маршрут ще спомогне за оптимизиране на планирания път, като намали потреблението за гориво. Това, от една страна, ще редуцира разходите за гориво, а от друга – ще намали въглеродните емисии, отделяни по време на пътуване. С увеличаване на последиците от климатичната криза все повече хора се замислят за въглеродния си отпечатък, който до голяма степен се формира от начините за превоз, които пътуващите избират.

Снимка: Unsplash

Подобна иновация в услугите на Гугъл мапс ще даде възможност на потребителите да преценят маршрута си не само спрямо бързината, но и спрямо въздействието си върху околната среда. Когато има разлика между най-бърз и най-икономичен маршрут, ползвателите ще могат с натискането само на няколко бутона да разберат относителната икономия на гориво и разликата във времето за път, на базата на които да вземат информирано решение.

Климатични ангажименти

Новаторското решение на Гугъл е част от ангажимента им за борба с климатичните промени. Маршрутът, който Гугъл мапс ще задава по подразбиране, ще бъде именно по-екологичният освен ако потребителят сам не промени това от настройките си.

„Това, което виждаме, е, че за около половината от маршрутите сме в състояние да намерим опция, която е по-екологична с минимални или никакви разходи за време“, коментира Ръсел Дикер, продуктов директор в Гугъл.

Друга функция на Гугъл мапс за избор на по-устойчив начин на придвижване е възможността потребителите да сравняват опции за пътуване с кола, с колело, с обществен транспорт и други опции на едно място, вместо да превключват между различни секции. Тази нова функция също стартира тази година.

Американският технологичен гигант казва, че отдавна е разработил устойчиви практики в полза на околната среда, за да помогне на градовете да проследяват емисиите си парникови газове, и дава обещание за въглеродна неутралност до 2030 г.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ