ESG News

Голям дял деца изпитват климатична тревожност

Проучване на Modern Milkman установява, че все повече младежи вярват в способността си да допринесат за промяната

Споделяне:

Над две трети от децата на възраст между седем и дванадесет години се притесняват от изменението на климата, сочи ново проучване. Безпокойството за състоянието на планетата расте, а младите хора са особено уязвими, пише Euronews Green.

Проучване на екологичния магазин Modern Milkman установява, че 71% от децата, родени между 2010 и 2015 г., са все по-ангажирани с промените в околната среда. Над 27% от 1000 анкетирани споделят, че въздействието върху животните ги тревожи, докато 19% се опасяват от замърсяването с пластмаса. Почти една пета от децата са били най-притеснени от повишаването на температурите.

Децата и климатичната тревожност

Статистиката често ни сблъсква с тревожната реалност, породена от климатичното изменение. ООН предупреждава, че належащите климатични ангажименти не предоставят надежден път за oсъществяване на важната цел за поддържане на целта за максимум 1.5 градуса по Целзий за затопляне на планетата. Животозастрашаващите наводнения и пожари се учестяват, докато глобалните популации на диви животни са се свили със 70% от 1970 г. насам.

Тези факти, лесно водят до климатична тревожност. Предишни проучвания изследваха засилващия се стрес при децата, породен от климатичното изменение, а новото го потвърждава. Но то показва още, че младите вярват в способността си да допринесат за промяната. По-голямата част (85%) смятат, че всеки има отговорността да се справи с проблема. Девет от десет (91%) вярват, че индивидуалните действия имат положително въздействие –  64% вярват в повторната употреба на опаковките.

Разграждането на пластмасовите отпадъци отнема милиони години. От 10-те милиарда тона пластмаса, създадени след изобретяването ѝ, колосалните 6 милиарда тона се намират в сметища или замърсяват околната среда. Това въздейства опустошително върху дивата природа – над 90% от морските птици в света имат пластмаса в червата си.

Бъдещето на децата зависи от настоящите действия. Така че е изключително важно какво предприемат световните лидери по въпроса. През последните години се наблюдават някои положителни промени. На тазгодишната климатична конференция COP27 децата и младежите за първи път имаха собствен специален павилион.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ