ESG News

COP27: Нови насоки за достигане на нетната нула

Компаниите нямат ясна устойчива стратегия, а регулаторите се борят със „зелено измиване“

Споделяне:

Организацията на обединените нации и Международната организация по стандартизация (ISO) са започнали работа по набор от устойчиви насоки към компаниите. Така ще им помогнат да изградят плановете си за постигане на нетни нулеви емисии, съобщава Reuters.

Регулаторите все повече се фокусират върху справянето с неистиннитекорпоративни екологични твърдения, а инвеститорите призовават за хармонизирани глобални стандарти. ООН и ISO заявиха, че насоките им ще действат като основен референтен текст за това какво да се включи в плановете за нулева мрежа.

Сегашните насоки следват доклад на ООН от тазседмичните преговори за климата в рамките на COP27 в Египет. В него се адресира необходимостта от действия за справяне с необузданото „зелено измиване“, залегнало в плановете за устойчивост на много компании. Включително се предлагат нови стандарти за преодоляване на проблема.

Насоките на ISO са разработени от коалиция от 1200 организации и експерти от над 100 страни и имат за цел да предоставят практическо ръководство за компаниите. Въпреки че около 80% от глобалните емисии са обхванати от ангажименти за достигане на нетната въглеродна нула, много организации нямат ясна стратегия, пише Reuters.

Битка с глобалното затопляне

Светът трябва да намали глобалните въглеродни емисии до нетната нула до 2050 г., за да изпълни целите на Парижкото споразумение от 2015 г. Постигането на заложената цел трябва да ограничи покачването на средната глобална температура до под 2°C над прединдустриалните нива и да се стремят към 1.5°C.

Насоките на ISO и ООН ще действат и като отправна точка за други органи, определящи стандарти, като Международния съвет за стандарти за устойчивост (ISSB), който се стреми да създаде глобална базова линия за корпоративно оповестяване на климата.

Насоките подкрепят яснотата, ние не заместваме ISSB, но помагаме на компаниите да се ориентират в тези множество инициативи”, каза Емили Файнт, мениджър по политиката за нулева мрежа в Our 2050 World, секретариат на групата.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ