ESG News

Засегнати човешки права и борба с изменението на климата

Състав от 17 съдии ще се произнесе по три дела свързани с изменението на климата, които са първите по рода си и могат да доведат до по-бързо намаляване на емисиите на въглероден диоксид

Споделяне:

Европейски граждани, засегнати от изменението на климата, съдят правителствата на повече от 30 европейски държави в три отделни дела в Европейския съд за правата на човека. Всички те твърдят, че бездействието на правителствата нарушава човешките им права, предава Reuters.

Това са първите подобни случаи, които ще бъдат изслушани пред съда в Страсбург, Франция. На участващите в делата правителства може да им се наложи да намалят емисиите на въглероден диоксид много по-бързо от планираното до момента.

Какви са трите случая?

Първият случай, който ще бъде изслушан следващата сряда, е с фокус към въздействието върху здравето на предизвиканите от изменението на климата горещи вълни. Делото е заведено от хиляди възрастни швейцарски жени срещу швейцарското правителство.

Същевременно в сряда съдът ще разгледа дело, заведено от Дамиен Карем, член на Европейския парламент от френската Зелена партия. Той оспорва отказа на Франция да предприеме по-амбициозни мерки за климата.

Третият случай ще трябва да бъде изслушан след лятото, той засяга шестима млади португалци. Те се изправят срещу 33 страни, сред които са Великобритания, Норвегия, Русия, Швейцария, Турция, Украйна и всички държави-членки на ЕС. Младежите твърдят, че тези страни са нарушили правата им и трябва да бъде наредено да предприемат по-амбициозни действия с изменението на климата.

Към момента висят шест други климатични дела.

Какви права може да са нарушени?

Това е първият път, когато Съдът разглежда дали политиките за изменение на климата, могат да нарушат човешките права на хората, залегнали в Европейската конвенция. Жените от Швейцария твърдят, че като не са редуцирани емисиите в съответствие с пътя, който ограничава глобалното затопляне до 1.5C, Берн е нарушил, наред с другото, тяхното право на живот.

Заявлението на Карем е направено през 2019г., когато той е кмет на община Гранде-Синте в Северна Франция. Предстои да се оцени дали недостатъчните действия на правителството могат да представляват нарушение на човешките права, като излагат хората на риск от климата.

Държавният съвет на Франция вече е наредил на Париж да предприеме допълнителни мерки за намаляване на емисиите с 40 % от нивата от 1990 г. в срок до 2030г. Сега Карем ще поиска от съда в Страсбург да оцени дали неуспехът на правителството да направи повече за справяне с изменението на климата е нарушил правото му на личен и семеен живот.

Младежите от Португалия, също твърдят, че 33-те страни не са успели да се споразумеят да намалят емисиите достатъчно бързо, за да ограничат глобалното затопляне до 1.5 C. Те твърдят, че правото им на живот е застрашено от въздействия, подхранвани от изменението на климата, например горските пожари. Включително, че несправянето с климатичната криза дискриминира младите хора, защото те ще бъдат най-тежко засегнати.

Един от младежите бива възпрепятстван да посещава училище в продължение на дни поради количеството дим във въздуха от горските пожари.

Какво може да последва от делата?

Резултатът от делата в Европейския съд по прaвата на човек може да доведе до два сценария. Победата може да насърчи повече активисти и граждани да заведат подобни дела срещу правителствата, докато загубата може да има стопиращ ефект върху потенциални подобни искове.

Какво може да реши съдът?

Фактът, че трите случая са препратени директно към висшия състав на съда – „Голямата камара“ – се смята за важен. Причината е, че там се изпращат само случаи, които повдигат сериозни въпроси относно тълкуването на Конвенцията.

Вече има някои случаи, при които националните съдилища са защитили правата на гражданите във връзка с климатичните изменения. Пример за това е делото „Urgenda“ от 2019 г. в Холандия. В този случай холандският Върховен съд нареди на правителството да ускори плановете за намаляване на емисиите на парникови газове, заявявайки, че не е направило достатъчно, за да защити гражданите си от опасните последици от изменението на климата.

Европейският съд по правата на човека обикновено работи по случаите в рамките на три години. Въпреки това процедурата може да е по-бърза, тъй като делото в Швейцария има приоритетен статут.  Делото в Швейцария изисква осезаемо намаляване на емисиите в рамките на три години.

Състав от 17 съдии ще се произнесе по делата, а резултатите не могат да бъдат обжалвани.

Прочетете още:

Shell заяви, че съдебните дела за климата няма да помогнат за енергийния преход

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ