ESG News

Shell заяви, че съдебните дела за климата няма да помогнат за енергийния преход

Компанията описва подробно в свой доклад поредицата от скорошни правни действия срещу Shell

Споделяне:

Енергийният гигант Shell, който е изправен пред нарастващ натиск от съдебни дела, фокусирани върху климата, наскоро заяви в свой “Доклад за напредъка на енергийния преход за 2022”, че съдебните спорове няма да помогнат за улесняване на прехода на световната енергийна система към постигане на глобалните климатични цели, съобщава ESG Today.

Компанията също така обяви, че не планира да определя междинни цели за емисии от обхват 3, които биха включвали емисии от използването на нейни енергийни продукти, като нефт и газ, тъй като това би навредило на компанията финансово и няма да допринесе за смекчаване на глобалното затопляне.

Докладът следва поредица от скорошни правни действия срещу Shell, включително съдебно дело в Обединеното кралство срещу борда на директорите на компанията, обявено миналия месец от организацията за екологично право ClientEarth, с аргумента, че „погрешната“ стратегия за енергиен преход на компанията излага на риск стойността на акционерите и искане от съда да нареди на борда да засили плановете на компанията за борба с климатичните промени.

В доклада се споменава и жалба, подадена също миналия месец до SEC от застъпническа група Global Witness, обвиняваща компанията в зелено измиване чрез подвеждане на инвеститорите относно размера на инвестициите, които насочва към възобновяема енергия.

Срещу Shell текат дела от 2021 г. за намаляване на вредни емисии

През 2021 г. дело, заведено в холандски съд, доведе до заповед компанията да намали емисиите до 45% до 2030 г. В решението се казва още, че планът на Shell за енергиен преход “не е конкретен и е пълен с условия”. Shell обжалва решението, но заяви в своя доклад за напредъка, че предприема стъпки, за да изпълни решението и че действията на компанията са в съответствие с графика за 2030 г.

В доклада се посочва също, че Shell е „замесен в повече от 20 подобни съдебни дела по света“. Компанията е съгласна, че „има спешна необходимост от промяна на световната енергийна система“, добавяйки, че „е решена да изиграе своята роля в подпомагането на промяната на световната енергийна система“, но твърди, че съдебните спорове не улесняват сътрудничеството, необходимо за осъществяване на прехода.

„Вярваме, че правителствата трябва да определят правилните компромиси и да въведат политики, които водят до фундаментални промени в начина, по който обществото консумира енергия. Съдебните спорове не позволяват глобалното сътрудничество, необходимо за промяна както на предлагането, така и на търсенето на енергия, както и на инфраструктурата, поддържаща използването на енергия.

Емисиите от обхват 3, които представляват по-голямата част от въглеродните отпечатъци на енергийните компании, са ключова фокусна точка за някои действия на инвеститорите и за част от съдебните спорове срещу компанията. В „Съобщението на председателя“, включено в доклада, председателят на Shell Андрю Макензи казва, че „Бордът е обмислил определянето на цел за абсолютни емисии от Обхват 3, но е установил, че това би било против финансовите интереси на нашите акционери и няма да помогне за смекчаване на глобалното затопляне. ”

Предоставяйки повече подробности в доклада по темата, от компанията посочват, че за да изпълни амбициозната цел на Обхват 3, Shell ще трябва да намали продажбите си на петролни и газови продукти и че при липса на промяна в търсенето на клиентите, „ефективно би означавало предаване на клиенти на конкуренти.“

„Това би засегнало съществено финансовата мощ на Shell и би ограничило способността на компанията да генерира стойност за акционерите. Това също би намалило способността ни да играем важна роля в енергийния преход, като работим с клиентите за намаляване на техните емисии.“

Ангажиментът на Shell за постигане на нетна нула

През 2020 г. Shell обяви ангажимент за постигане на нетна нулева енергия в своите операции до 2050 г., а през 2021 г. компанията стартира своята стратегия „Powering Progress“, описвайки подробно как ще постигне целта си да бъде бизнес с нетна нулева енергия до 2050 г. в целия обхват 1, 2 и 3 емисии, с инициативи, включващи инвестиране във възобновяеми и чисти енергийни решения.

Стратегията за енергиен преход бе одобрена от акционерите в съвещателен вот през 2021 г. с 89% подкрепа за плана. На следващата година обаче само 80% подкрепиха доклада за напредъка в прилагането на стратегията за преход.

В съобщението на председателя Макензи се казва, че диалогът с акционерите показва, че някои от причините да не подкрепят напредъка през 2021 г. включват „обществен натиск, потенциално медийно отразяване и очаквания от страна на инвеститорите в техните фондове“.

Напредъкът на компанията за 2022 г. ще бъде предмет на съвещателно гласуване на тазгодишното общо събрание, насрочено за 23 май, на което инвеститорите ще могат да гласуват отново за стратегията през 2024 г.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ