ESG News

Достъп до информация във времена на предозиране

Информираността прави живота по-лесен, но идва с предизвикателства

Споделяне:

Колкото бързо се променя светът, толкова бързо се трупа и количеството информация. Социалните медии, новинарските сайтове и телевизията непрестанно създават съдържание, което да отразява случващото се. Информираността отваря нови хоризонти. Тя е от съществено значение, за да бъде един гражданин пълноценен в модерния свят. Това обхваща всичко – от справяне с дезинформацията, до отсяването на важните новини. Подкастът “Какво прави науката за фермера?” отразява случващото се в света на екологията по-специфично в сферата на земеделието. Речниковата култура е достъпна за всеки слушател. Подкастът е част от информационната кампания „Науката говори“, съфинансирана от Европейския съюз,

С какво се различава Вашата информационна кампания?

Спечелихме търг на европейско ниво и в България се изпълняват още две такива кампании за популяризиране на селскостопанската политика сред широката публика в сектора на земеделието, като нашата цел е да комуникираме с тях, представяйки им как науката им помага да въведат дадена иновация и как могат да преодолеят дадено препятствие. В Испания, например, на островите нямат почва. Реално имат вулканични скали, ако живееш на остров и трябва да се изхранваш с това, което произвеждаш, са необходими иновации. Благодарение на една такава испанците са измислили начин да посадят лозя с една дупка в скалата и произвеждат най-хубавото вино в момента”, казва Адриана Михайлова от „Науката говори“ пред ESGnews.bg по време на Академия Иновации в Агробизнеса.

Това е техният популярен начин да запознават обществото с по-специфични теми. Но и да го запознават по начин, който да е интересен за широката публика.

Сблъскваме различни гледни точки, теми, които не са известни сред повечето хора. Например, какво е регенеративно земеделие, какво е прецизно земеделие, има ли разлика между тях? Важно е да се каже на разбираем език, независимо дали си фермер или не си фермер?”, казва още Адриана Михайлова.

Предаването на информация за сложна материя често е предизвикателно. Това се наблюдава основно при научните и академични статии.

Въпреки това достъпната за всички информация е жизненоважна и е белег за гражданско общество. Във време, в което светът се сблъсква с последиците от климатичните изменения е необходимо да има достъпна информация за случващото се с климата. И тя да бъде лесно смилаема.

Мисията на кампанията „Науката говори“, както и на сайтът ESGnews.bg, е именно такава.

Прочетете още:

Възможности за финансиране в агросектора

 

 

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ