ESG News

Снимка: European Union
Ursula VON DER LEYEN (President of the European Commission, EUROPEAN COMMISSION)

ЕК ще мащабира производството на чисти технологии

Обявените от Европейската комисия предложения съставляват важен елемент от Индустриален план за Зелена сделка на ЕС

Споделяне:

Европейската комисия обяви поредица от предложения с цел гарантиране на нейната позиция в надпреварата за производство на чисти технологии. ЕК обяви и стартирането на Закона за нетната нулева промишленост. Той е фокусиран върху улесняването на промишлените възможности и капацитета за  чисти технологии в Европа.

Комисията обяви и Европейският закон за суровините от критично значение. Той е насочен към осигуряване на достъп до суровините, необходими за цифровия, космическия и отбранителния сектор.

Какво представляват предложения на ЕК?

Предложенията съставляват критични елементи от наскоро стартиралия Индустриален план за Зелена сделка на ЕС. Планът представлява поредица от стратегии и инициативи, насочени към повишаване на конкурентоспособността на европейските индустрии с нулево нетно потребление и подкрепа на прехода на ЕС към климатична неутралност. Планът идва в момент, когато световните правителствени инициативи се готвят за грабване на дял в бързо развиващия се пазар, за да се улесни преходът към декарбонизиране.

Състезанието нашумя миналата година с приемането на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ. Мярката отпусна близо 270 милиарда долара чрез поредица от данъчни кредити, заеми, безвъзмездни средства и субсидии за области. Включително предложи и решения за възобновяема енергия и индустриална декарбонизация.

Състезанието е в ход. Надпреварата е за това кой ще доминира в този пазар в бъдеще. Трябва да сме заедно, ако искаме да останем водещи. Трябва да поддържаме нашата собствена индустриална база с чисти технологии, за да създадем както добре платени работни места тук в Европа, така и, разбира се, за да осигурим достъп до зелените решения, от които толкова спешно се нуждаем. И това е целта на Индустриалния план на Европейския зелен договор“, казва председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в реч на пленарната сесия на Европейския парламент в сряда.

Какво предлага Законът за нетна нулева промишленост?

Законът за нетната нулева промишленост предлага поредица от мерки, насочени към увеличаване на производството на зелени технологии. Те са от ключово значение за декарбонизация. Целта е производството на поне 40 % зелени технологии в ЕС до 2030 г.

Законът подкрепя 8 специфични технологии, включително соларна, вятърна и офшорна възобновяема енергия, батерии и съхранение, термопомпи и геотермална енергия, горивни клетки, биогаз/биометан, улавяне и съхранение на въглерод (CCS) и грид технологии.

Действията за подпомагане на мащабирането на ключовите технологии включват рационализиране на процесите за издаване на разрешителни, поставяне на цел за достигане на 50 милиона тона годишно съхранение на въглероден диоксид до 2030 г.

Ще има нови изисквания към производителите на нефт и газ, въвеждане на критерии за устойчивост, устойчиви обществени поръчки и търгове, предава ESG Today. Включително ще се създаде Net-Zero Europe платформа, която ще улесни процесът за държавите-членки.

Прочетете още:

Енергийната комисия подкрепя екологичното обновяване на сгради

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ